Külföld

Veszélyben a nemzeti szuverenitás

Az uniós intézmények túlterjeszkedéséről, a nemzeti szuverenitás és a keresztény örökség védelmének fontosságáról beszélt Hidvéghi Balázs, Nicolas Bay és Jorge Buxadé egy csütörtöki panelbeszélgetésen. Egyetértettek abban, hogy a múlt heti LIBE-látogatás célja nem a tényfeltárás volt.

Veszélyben a nemzeti szuverenitás
Az uniós intézmények túlterjeszkedéséről, a nemzeti szuverenitás és a keresztény örökség védelmének fontosságáról beszélt Hidvéghi Balázs, Nicolas Bay és Jorge Buxadé
Fotó: Polgári Magyarországért Alapít

Három konzervatív európai parlamenti képviselő, a fideszes Hidvéghi Balázs, Jorge Buxadé, a spanyol VOX, valamint Nicolas Bay, a francia Nemzeti Tömörülés politikusa vettek részt a Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) Európa cenzúrázatlanul (Europe Uncensored) című eseménysorozatának legújabb panelbeszélgetésében, amit csütörtök délután közvetítettek az interneten. Az apropót az adta, hogy Bay és Buxadé is tagja volt az EP állampolgári logi, bel- és igazságügyi bizottsága (LIBE) múlt héten Budapestre látogató – balliberális többségű – delegációjának.

Buxadé hangsúlyozta, egyetért a magyar kormánnyal abban, hogy meg kell védeni Európát és keresztény örökségét, valamint hogy meg kell állítani a tömeges bevándorlást. Bay bírálta, hogy „legitimitás nélküli, nem választott technokraták és közszolgák megpróbálnak Brüsszelből egy olyan nagyszerű népnek, mint a magyar vagy a lengyel diktálni, és rájuk erőltetni egyfajta politikát”.

Hidvéghi szerint az EU előtt álló legfontosabb kihívás, hogy meg tudjuk-e őrizni az uniót szabad államoknak az egymás tiszteletben tartására, kölcsönös bizalomra épülő nyílt együttműködésnek. A fideszes politikus szintén bírálta Brüsszelt, amiért „ideológiai kényszerzubbonyt” erőltet a tagállamokra. Mint mondta, ez a hozzáállás „halálos veszélyt” jelent az európai együttműködésre. Hidvéghi szerint „a baloldal nem sajátíthatja ki egész Európát, nem engedhetjük, hogy kizárólag ők mondják meg, mit gondolhatunk családról, demokráciáról vagy bevándorlásról”.

A LIBE-delegáció látogatásával kapcsolatban Hidvéghi felhívta a figyelmet, hogy a bizottság balliberális többsége nem kíváncsi a tényekre, a hazánkról szóló jelentést pedig már az utazás előtt megírták. Buxadé szerint a LIBE-delegáció látogatását úgy tervezték és szervezték meg, hogy a magyar kormány és a magyar emberek elleni támadássá váljon. Hangsúlyozta, Bay és ő is felhívták rá a figyelmet, hogy a meghozott és Brüsszelnek nem tetsző döntéseket egy demokratikusan megválasztott parlament fogadta el, legitim eljárásokkal és történelmi intézményekkel. Bay felhívta rá a figyelmet, hogy Brüsszelben pont az ellen a két ország ellen vádaskodnak, amelyeknek kormány a legszélesebb körű demokratikus legitimációval rendelkezik. Megjegyezte: Magyarországon a média lényegesen sokszínűbb, mint hazájában.

A beszélgetés moderátora, Landeck Dániel, a PMA brüsszeli irodájának vezetője emlékeztetett arra, hogy Katarina Barley, az EP német szociáldemokrata alelnöke korábban Lengyelország és Magyarország „kiéheztetését” követelte. Megjegyezte, az ilyen megnyilvánulások nem ritkák a brüsszeli baloldalon.