Külföld

A német szociáldemokraták vasárnap kezdik a tárgyalásokat a kormányalakításról

Egy héttel a németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után, vasárnap kezdi el a győztes Német Szociáldemokrata Párt (SPD) a következő kormány megalakítását szolgáló tárgyalásokat - jelentették be szerdán Berlinben.

A német szociáldemokraták vasárnap kezdik a tárgyalásokat a kormányalakításról
Szavazatszámlálás Németországban
Fotó: AFP/Sebastian Gollnow

Lars Klingbeil főtitkár tájékoztatóján elmondta, hogy vasárnap délelőtt a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP), este pedig a Zöldek küldöttségét fogadják.

A szociáldemokraták hatfős tárgyalódelegációját Olaf Scholz kancellárjelölt, a négy ciklus után a politikából visszavonuló Angela Merkel kormányának pénzügyminisztere vezeti.

A kormányalakítási folyamat első szakaszában úgynevezett szondázó, előzetes megbeszéléseket folytatnak a kiszemelt partnerekkel, azzal a céllal, hogy megállapítsák, érdemes-e egyáltalán belevágni a hivatalos koalíciós tárgyalásokba.

Azzal kapcsolattal, hogy az SPD az eddigi koalíciós partnerrel, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségével is alakíthatna parlamenti többségre támaszkodó kormányt, a főtitkár hangsúlyozta, hogy nincs „B terv”, az uniópártokkal nem tárgyalnak, csak a Zöldekkel és az FDP-vel kívánnak együttműködni.

Kiemelte: a szociáldemokratákat nem zavarja, hogy a liberálisok először nem velük, hanem a CDU/CSU-val tárgyalnak, már szombaton. Nem az a lényeg, hogy mely politikai erő kezd elsőként tárgyalni, hanem az, hogy melyik hoz tető alá egy koalíciós szerződést - mondta.

Angela Merkel a választás másnapján, hétfőn gratulált Olaf Scholznak választási sikeréhez. Ezt a szövetségi kormány sajtóhivatala közölte szerdán, miután Steffen Seibert kormányszóvivőt - a hivatalt vezető államtitkárt - a választás utáni első, szerdai berlini tájékoztatóján arról kérdezték, hogy a CDU-hoz tartozó kancellár miként értékeli a választási eredményt. A szóvivő a tájékoztatón csupán annyit mondott, hogy Angela Merkel és kormányának valamennyi tagja ellátja feladatait, egészen a következő kormány hivatalba lépéséig.

Gratulált Olaf Scholznak a CDU/CSU sikertelen kancellárjelöltje, Armin Laschet CDU-elnök is, méghozzá egy levélben. Két másik levélben, amelyeket a CSU elnökével, Markus Söder bajor tartományi miniszterelnökkel írt, tárgyalásra invitálta a Zöldek társelnökeit - Annalena Baerbockot és Robert Habecket -, illetve az FDP elnökét, Christian Lindnert.

Armin Laschet és Markus Söder a közös levélben hangsúlyozta, hogy ugyan az SPD lett az első számú tényező a Bundestagban, de egyetlen politikai erő sem szerzett a választóktól egyedüli, kizárólagos kormányalakítási felhatalmazást.

A következő német kormány megalakítására több lehetőség is kínálkozik, ezért a CDU/CSU készen áll a tárgyalásra minden demokratikus párttal - írták. Ez a megfogalmazás azt jelenti, hogy az uniópártok a tőlük jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) pártot és az SPD-től balra álló Die Linkét (Baloldal) kivéve a Bundestag összes pártjával - SPD, Zöldek, FDP - hajlandóak átbeszélni a közös kormányzás lehetőségeit.

A vasárnapi Bundestag-választáson az SPD a szavazatok 25,7 százalékával végzett az első helyen. A CDU/CSU története leggyengébb teljesítményével 24,1 százalékot szerzett, így már csak a második számú politikai erő Németországban.

A két párt folytathatná a 2013-ban kezdett közös kormányzást, azzal a különbséggel, hogy nem az SPD, hanem a CDU/CSU lenne a kisebbik koalíciós partner. Ezt egyikük sem szorgalmazza, ezért az szociáldemokraták és a CDU/CSU is a 14,8 százalékkal a harmadik helyen álló Zöldeket és a 11,5 százalékkal negyedik FDP-t próbálják megnyerni koalíciós partnernek.

Ez lenne az első német szövetségi kormány a második világháború óta, amelyet három partner alkot.

A Zöldek és a liberálisok vezetői már kedd este elkezdték az informális egyeztetéseket. Az előre nem bejelentett találkozóról egy közös fényképet tettek közzé a résztvevők - Annalena Baerbock, Robert Habeck, Christian Lindner és Volker Wissing, az FDP főtitkára - az Instagram-oldalukon. A négy politikust együtt ábrázoló fotót nagyjából egy időben tették közzé mind a négyen.

Ezzel nemcsak azt üzenik, hogy jól együtt tudnak működni, hanem együttes erejüket is felmutatták - elemezte az országszerte feltűnést keltett felvételt a Der Spiegel a hírportálján.

A kamerába ugyan nem mosolyogva, de barátságosan, nyugodtan tekintő négy politikus a közös gesztussal azt üzeni, hogy ők a „királycsinálók”, és „minden rajtuk múlik” - írta a hírmagazin, rámutatva, hogy a Zöldek és az FDP együtt több szavazatot szereztek, mint az SPD vagy a CDU/CSU.

Ezért - tette hozzá a Der Spiegel - a Zöldek és a liberálisok azt üzenik a leendő koalíciós partnernek, hogy „aki kancellár akar lenni alattunk, annak teljesítenie kell a feltételeinket”.

Kapcsolódó írásaink

Össztűz zúdult Armin Laschetre

ĀA németek fele szerint le kell mondania a CDU elnökének a választási vereség miatt, Peter Altmaier személycseréket sürgetett a Kereszténydemokrata Unióban

Armin Laschet vesztét a migránsok is okozták

ĀTörténete legrosszabb eredményét érte el a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) a választásokon – mutatott rá Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója a Faktumban