Külföld

Elveszítheti hatalmát a CDU/CSU

Söder szerint nagy az esélye, hogy az uniópártok kimaradnak a következő kormányból

A hatalom elvesztésének lehetőségére figyelmeztette a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) pártszövetséget Markus Söder bajor kormányfő. A CSU elnöke a Bildnek arról beszélt, hogy jelenleg nagy a veszélye annak, hogy a CDU/CSU, azaz az uniópártok nélkül sikerül többségi kormányt alakítani Németországban a szeptemberi szövetségi választások után. „Ez mindenki számára világos kell hogy legyen” – fogalmazott.

Elveszítheti hatalmát a CDU/CSU
Ébresztőt fújna a bajor kormányfő
Fotó: AFP/Christian Mang

A közvélemény-kutatások eredményére utalva Söder közölte, a pártszövetség nem nyugodhat meg, „fel kell tűrnünk az ingujjunkat”. A Bild am Sonntagban múlt vasárnap közölt felmérés szerint a CDU/CSU-ra a válaszadók 25 százaléka szavazna, ha most lennének a választások. A Zöldek népszerűsége 18 százalékra csökkent, megelőzte őket a szociáldemokrata SPD, amelynek támogatottsága 20 százalékos.

A liberális FDP 12, a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) 11 százalékon áll. A vizsgálat alapján az SPD, a Zöldek és az FDP képes lenne többségi kormányt alakítani. A bajor kormányfő szerint kemény kampányt kell folytatniuk a jelenlegi koalíciós partner SPD ellen. A mostani helyzetben már nem a Zöldek a CDU/CSU fő ellenfelei a kancelláriáért folytatott versenyben – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy nagyon kicsinek tartja egy Zöldek vezette kormány esélyét.

A napokban Söder mellett más kereszténydemokrata politikusok is a választási kampány felpörgetését sürgették. A CDU hamburgi szervezetét vezető Christoph Ploß hétfőn a Reinische Postban arról beszélt, hogy pártjának egyértelmű profilra van szüksége, és világosan pozicionálnia kell magát ahhoz, hogy megnyerhesse a választást. A CDU-s Anja Karliczek német oktatási miniszter szintén arról beszélt, hogy pártjának végre fel kell ébrednie, és világos programot kell bemutatnia a siker érdekében.

Kapcsolódó írásaink