Külföld

Japánban megemlékeztek a II. világháborús kapituláció 76. évfordulójáról

Japánban megemlékeztek vasárnap az ország II. világháborús kapitulációjának 76. évfordulójáról, és ebből az alkalomból a miniszterelnök - a hagyomány szerint - ajándékot küldött a japán háborús áldozatoknak és háborús bűnösöknek is emléket állító Jaszukuni-szentélynek, három minisztere pedig el is látogatott oda.

Japánban megemlékeztek a II. világháborús kapituláció 76. évfordulójáról
Szuga Josihide japán kormányfő a tokiói központi megemlékezésen
Fotó: AFP/POOL/Toru Hanai

Két másik miniszter már pénteken ellátogatott a szentélybe. Ezek a látogatások rendre kiváltják a világháborús japán agressziót elszenvedő Kína és Korea - illetve a két koreai utódállam - tiltakozását.

Szuga Josihide miniszterelnök beszédet mondott a tokiói központi megemlékezésen, és megerősítette elődei fogadalmát, miszerint Japán soha többé nem akar háborút. A hírügynökségek tudósítása szerint azonban nem beszélt hazája háborús agressziójáról, mint ahogy közvetlen elődje, Abe Sindzó sem. Abe is meglátogatta most a sintó szentélyt, de hivatali idejében is, 2013-ban, ami még jobban felbőszítette akkor Kínát és Dél-Koreát. Azóta hivatalban lévő kormányfők csak ajándékot küldenek.

Uralkodóként harmadszor vett most részt a megemlékezésen Naruhito császár, és mint eddig, most is beszédében hangot adott a valamikori japán agresszió miatti lelkiismeret-furdalásának.

Kapcsolódó írásaink