Külföld

Macron és Draghi párosa Európa élére készülhet

Merkel távozásával gyengülhetnek Németország pozíciói – vélik a lapunknak nyilatkozó olasz elemzők

A német pozíció esetleges gyengülésével Róma és Párizs meghatározóbb szerepet kaphat az uniós politika alakításában. Elemzőket kérdeztünk Mario Draghi és Emmanuel Macron ambícióiról.

Macron és Draghi párosa Európa élére készülhet
Új erős duó: Macron és Draghi a cornwalli G7-es csúcson
Fotó: AFP/Ludovic Marin

Új erős páros állhat Európa élére, és ezúttal egyikük sem német – fogalmazott szerdai cikkében a brüsszeli Politico arra utalva, hogy Angela Merkel német kancellár őszi távozásával Emmanuel Macron francia elnök és Mario Draghi olasz kormányfő válhat meghatározóvá. A római egységkormányt vezető Draghi népszerűsége csúcsán van, Macron pedig a jövő évi újraválasztásáért küzd, tehát mindketten érzik, most van itt a cselekvés ideje. A Politico szerint vannak fontos közös érdekeik, akadályt jelenthetnek viszont a további költekezést és pénzügyi integrációt kifogásoló északiak, valamint
a Macron liberális társadalompolitikáját ellenző kelet-közép-európai tagállamok.

A német és a francia választások lehetőséget jelentenek Olaszországnak arra, hogy növelje jelentőségét az európai politikában – vélekedett Marco Gombacci olasz külpolitikai elemző. Lapunknak hangsúlyozta, Draghi az egyik legtapasztaltabb és legtekintélyesebb politikus Európában, mindenki odafigyel a szavára az EU-csúcsokon.

A Draghi-kormánnyal Olaszország stabilabb, nagyobb hitele van a helyreállítási alapról folyó tárgyalásokban, és jobb is a viszonya európai partnereivel, ráadásul Draghi az euroatlanti elkötelezettséget is megerősítette. Gombacci
szerint az olaszok tudják, hogy a kormányfő megvédi az olasz nemzeti érdekeket az európai tárgyalásokon, legyen szó külügyekről, ipar- vagy kereskedelmi politikáról. Draghi éppen a hitelessége miatt olyan népszerű Olaszországban, Merkel leköszönésével pedig beléphet a francia–német tengelybe, és Róma–Berlin–Párizs-háromszöggé bővítheti azt – magyarázta.

Folyamatosan javul az olasz–francia kapcsolat Francesco Giubilei olasz politikai elemző, a Mathias Corvinus Collegium vendégoktatója szerint. A kulturális közelségen túl vannak olyan geopolitikai kérdések is, amelyek mindkét ország számára központiak, különösen a földközi-tengeri és az észak-afrikai helyzet, mindkét országnak érdeke például Líbia stabilitása – magyarázta lapunknak.

Giubilei szerint gyengülhet Németország nemzetközi pozíciója, ha az őszi választásoknak nem lesz egyértelmű győztese, és nem alakul erős kormány. Az elemző úgy látja, Draghi meg tudja tartani a miniszterelnöki széket a 2023-as választásokig, Washington és európai partnerei támogatását is magáénak tudhatja. Utóbbi igaz Macronra is, tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink