Külföld

Az indiaiakat vádolja a dél-afrikai erőszak miatt a svéd rádió BLM-szimpatizáns szerkesztője

A svéd rádió Black Live Matters mozgalommal szimpatizáló szerkesztője Dél-Afrika indiai etnikumú közösségét vádolja az e havi zavargások során elkövetett gyilkosságok egy részével.

Az indiaiakat vádolja a dél-afrikai erőszak miatt a svéd rádió BLM-szimpatizáns szerkesztője
Palmira Koukkari Mbenga, a BLM-mozgalmat támogató riportjaival várt ismertté a svéd hallgatók között
Fotó: sverigesradio.se

Palmira Koukkari Mbenga, aki a szélsőbaloldali BLM-mozgalmat támogató riportjaival várt ismertté a svéd hallgatók között, úgy vélekedett, az indiai lakosok, akik fegyverrel védték üzleteiket, feketeellenes gyűlöletből lőttek védtelen emberekre, akik épp csak rossz helyen tartózkodtak rossz időben.

Az eddig 337 áldozatot követelő zavargások során Durban főleg indiai etnikum által lakott Phoenix külvárosában húsz fosztogatót lőttek le, de az üzleteiket védő lakosok közül is életét vesztette egy tizenhét éves fiatalember, akit egy bűnöző lőtt agyon.

Ennek ellenére a svéd rádió műsorában csak a feketék ellen elkövetett „gyilkosságokról” számolt be a szerkesztő. Mbenga az indiai és fekete közösség közötti kapcsolatot úgy állította be, mintha ez lenne az első konfliktus a két etnikum között.

Eközben a jómódúnak számító ázsiai közösséget gyakran érték támadások a helyi zulu csoportok részéről, mint ez történt 1949-ben, amikor 142 indiai polgárt mészároltak le, és sok nőt csoportosan megerőszakoltak. A hetvenes években új erőszakhullám tört ki az indiaiak ellen, ekkor több tízezren menekültek el Dél-Afrikából.

Kapcsolódó írásaink