Külföld

Az ukrajnai magyar szervezetek keményen bírálták a nemzeti közösségekről szóló törvénytervezetet

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) pénteki közös nyilatkozatában bírálta a hatályos nemzeti kisebbségi törvényt felváltani hivatott, Ukrajna nemzeti közösségeiről szóló törvénytervezetet.

Az ukrajnai magyar szervezetek keményen bírálták a nemzeti közösségekről szóló törvénytervezetet
A törvénytervezet megsérti az anyanyelvű oktatáshoz és szabad anyanyelvhasználathoz való jogok érvényesítését
Fotó: MH

A KMKSZ és az UMDSZ választmányai által elfogadott nyilatkozat megállapítja, hogy az ukrán parlament illetékes szakbizottságának honlapján elérhető törvénytervezet egy korábbi törvénytervezet módosított változata, amelyben a jogalkotó az „Ukrajna nemzetiségi kisebbségei” helyett az „Ukrajna nemzeti közösségei” megfogalmazás használatát javasolja.     

„A nemzeti közösség kifejezést nem ismeri sem az alkotmány, sem az Ukrajna által kötött nemzetközi szerződések” - mutat rá a közös nyilatkozat, ezért a kárpátaljai magyarok két legfontosabb szervezete kategorikusan elutasítja az új megnevezés bevezetését Ukrajna törvényeibe, mivel „alapot és előfeltételt teremt (.) a nemzetiségi kisebbségek jogvédelmi rendszerének további rombolásához”.     

A nyilatkozat nem ért egyet azokkal a javasolt normatív rendelkezésekkel sem, amelyek „a kisebbségi nyelvek használatát a nyilvános térben csak a helyi tanácsok döntése nyomán és csak a helyi közösségek szintjén tenné lehetővé”. A KMKSZ és az UMDSZ jogsértő kísérletként értékeli azt, hogy a törvénytervezet megfosztaná a nemzetiségi kisebbségekhez tartozó személyeket az anyanyelvű oktatáshoz való joguktól.     

A törvénytervezet megsérti az anyanyelvű oktatáshoz és szabad anyanyelvhasználathoz való jogok érvényesítését, „jogszűkítéseket tartalmaz az anyanyelven történő oktatás, a kisebbségi nyelv használata, valamint a nemzeti szimbólumok használati lehetőségeit illetően, ami egyértelműen alkotmányellenes” - áll a nyilatkozatban.     

A KMKSZ és az UMDSZ a tervezettel kapcsolatos részletes észrevételeit és javaslatait megküldte az ukrán parlament illetékes szakbizottságának.
 

Kapcsolódó írásaink