Külföld

Litvánia akadályt épít a fehérorosz határon a migráció ellen

Litvánia „fizikai akadályt” létesít Fehéroroszországgal közös határán, és a hadsereget is beveti a szomszédja felől érkező illegális bevándorlás megfékezésére - jelentette be Ingrida Simonyte miniszterelnök szerdán Vilniusban.

Litvánia akadályt épít a fehérorosz határon a migráció ellen
Ingrida Symonite litván miniszterelnök (középen) a litván-belorusz határnál, mellette balra Charles Michel, az Európai Tanács elnöke
Fotó: AFP/Petras Malukas

A kormányfő azzal vádolta Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök rezsimjét, hogy légi járatokkal szállít migránsokat Minszkbe, majd továbbküldi őket a balti állam felé. Simonyte a határsértőknél lefoglalt bizonyítékokra hivatkozott.

„Vannak utazási irodák, amelyek közvetlen járatokat kínálnak például Minszk és Bagdad között, továbbá ügynökségek Fehéroroszországban és más országokban, amelyek +turistákat+ próbálnak Minszkbe csalogatni” - mondta Simonyte a Reutersnek adott interjúban. Szavai szerint a legtöbb migráns a bagdadi repülőtéren keresztül érkezett Minszkbe, de nem zárható ki, hogy Isztambulból is érkeztek emberek.

A kormányfő által említett bizonyítékok között a minszki székhelyű UmnoTuri és Centrkurort utazási irodák május 27-én és június 7-én keltezett, a fehérorosz külügyminisztériumnak küldött vízumkérelmei szerepelnek három iraki állampolgár számára. Ezenkívül a hírügynökségeknek megküldött másolatok között mellékelték a Belavia fehérorosz légitársaság Isztambul-Minszk járatának beszállókártyáját, amelyet szintén az egyik migránsnál találták meg.

Simonyte elmondta, hogy felgyorsították a menedékkérelmek elbírálását. A litván kormány korábban vészhelyzetet hirdetett az ország területére érkező „menekültözön” miatt. Az idén eddig több mint 1300 migránst tartóztattak fel a balti állam hatóságai, míg a tavalyi év egészében csak 81-et. A menedékkérők többsége iraki, szíriai és afgán állampolgár.

Aljakszandr Lukasenka kedden azzal fenyegette meg Brüsszelt és Berlint, hogy migránsok tömegeit engedi Európára, különösen Németországra, és hogy betiltja a kínai és az orosz áruforgalom áthaladását országán keresztül, válaszul arra, hogy az Európai Unió büntetőintézkedésekkel sújtotta Minszket a vitatott választások, a tömeges megtorlások és a politikai ellenfelek őrizetbe vétele miatt. „Az egész folyamatot hibrid agresszióként értékeljük, amely nemcsak Litvánia, de az egész Európai Unió ellen irányul” - hangsúlyozta Simonyte.

A litván külügyminisztérium közölte, hogy Gabrielius Landsbergis tárcavezető jövő hétre tervezett bagdadi látogatásának előkészítésén dolgozik. A miniszter az illegális bevándorlás problémáját akarja megvitatni az iraki vezetéssel .

A litván külügyminiszter egyébként szerdán közölte, hogy török hivatali partnere segítségét kérte a Litvániába érkező menedékkérők azonosításában. „A Litvániába Fehéroroszországon keresztül érkező emberek nagy része Törökországból, a török légitársasággal jön. Úgy gondoljuk, hogy Törökország ismeri a személyazonosságukat” - mondta Landsbergis, hozzátéve, hogy ez megkönnyíti hazaszállításukat.

A litván külügyminiszter elmondta: bekérették a fehérorosz nagykövetség ügyvivőjét, és nyomatékosan kérték, hogy Minszk vessen véget az illegális bevándorlók áradatának.

Landsbergis arról is beszámolt, hogy válaszul a minszki vezetés „következetesen barátságtalan” tevékenységére, Litvánia egy diplomatára korlátozza a vilniusi fehérorosz nagykövetség létszámát. Ő fogja ellátni a konzuli feladatokat is. Rajta kívül csak egy háromfős technikai személyzetet engedélyeznek a diplomáciai képviseleten.
 

Kapcsolódó írásaink