Külföld

Novák Katalin: Komoly politikai erőt képviselő pártok fogtak össze a nemzeti értékek és érdekek védelmében

Az európai jobboldal erejét mutatja a közös nyilatkozat – hangsúlyozta lapunknak Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, a Fidesz alelnöke.

Novák Katalin: Komoly politikai erőt képviselő pártok fogtak össze a nemzeti értékek és érdekek védelmében
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

– Mi a Fidesz célja a nyilatkozat támogatásával?

– Elindult egy közös gondolkodás Európa jövőjéről, és nekünk, jobboldali, kereszténydemokrata pártoknak van mondanivalónk. Ez a hozzájárulásunk az EU jövőjéről szóló vitához. A szuperállam létrehozására, a bürokrácia növelésére, az egyhangú döntéshozatal felszámolására irányuló törekvésekkel szemben mi az erős, szuverén nemzetállamokat támogatjuk. A bevándorlással szemben a családok és a keresztény kultúra erősítésében hiszünk. A döntéseknek a demokratikusan megválasztott vezetők és az emberek kezében kell maradnia.

– Egy új, intézményesített együttműködés előfutára is lehet ez a dokumentum?

– Több hónapos előkészítő munka előzte meg a nyilatkozat aláírását. Fontos lépésnek tartom, hogy az Európai Parlament két különböző jobboldali frakciójában ülő párttal tudtunk találni egy közös álláspontot, amelyet mindannyian osztunk. Ez is mutatja, milyen erős az európai jobboldal, mekkora potenciál van benne. Ez fontosabb, mint a struk-
túrák, a bürokratikus lépések.

– Brüsszelben már mindenesetre elindult a számolgatás…

– Látjuk az Európai Néppárt és a baloldali frakciók pánikreakcióit. Aggódnak, hiszen komoly politikai erőt képviselő közösségek, köztük kormányzó pártok fogtak össze, mert értik, hogy szükség van a nemzeti értékek és érdekek megjelenítésére.

– Miért fontos a közös fellépés?

– Brüsszelben nap mint nap tűznek napirendre olyan ügyeket, amelyekkel az európai diskurzust a hagyományos értékekkel szembemenve egy tisztán baloldali, progresszív irányba tolják. Nem csak védekeznünk kell, hanem ki is kell állnunk a számunkra fontos értékekért, mint például a család.

Kapcsolódó írásaink