Külföld

Varga Judit: Európa még nem veszett ügy

„Európa még nem veszett ügy. Sokan vagyunk, akik még mindig kiállunk az alapító atyák álmai és az EU alapértékei mellett” - írta péntek esti Facebook-bejegyzésében Varga Judit, emlékeztetve: olasz, francia, spanyol, dán, észt, litván, finn, bolgár, osztrák és holland pártok is csatlakoztak a magyar kormánypártok mellett ahhoz a lengyel nyilatkozathoz, amely egységesen lép fel a nemzeteket felszámoló európai szuperállam koncepciójával szemben.

Varga Judit: Európa még nem veszett ügy
Varga Judit: Európa még nem veszett ügy
Fotó: Fotók: MTI/Balogh Zoltán

A miniszter kiemelte: résen kell lennünk és erősen kell tartanunk védvonalainkat, hogy az Európa jövőjéről szóló konferencia-sorozat ne essen át a ló túloldalára. „Meg kell akadályoznunk az alapszerződések újraértelmezését és az integráció káros továbbmélyítését, hogy elkerüljük az újabb válságokat” - hangsúlyozta Varga Judit.

A tárcavezető szerint „jó látni, hogy mennyien vagyunk Európa-szerte, akik a józan ész mentén képzelik el kontinensünk jövőjét, akik készek megvédeni a nemzeti értékeket, a családokat és a keresztény hagyományokat”.

Varga Judit rámutatott: vannak olyanok, akik Európát színtelen és szagtalan masszaként képzelik és le akarják rombolni az eddig megszokott társadalmi struktúrákat, térdre akarják kényszeríteni a nemzetállamokat, ami az európai szabadság és legnagyobb vívmányunk, a demokrácia végét jelentené.

„A »több Európa« gondolata azonban többször megbukott már az elmúlt években. Ez látható volt a migrációs válság kezelésében és a közös vakcinabeszerzésben is. Hatékony cselekvésre ezekben a kérdésekben is csak az erős nemzetállamok voltak képesek” - emelte ki Varga Judit, aki szerint az aláírt nyilatkozattal a jobbközép politikai közösségek erős üzenetet küldtek az unió intézményeinek, hogy vannak még, akik nem hagyják elveszni a szabad Európa eszméjét.
„A falak már állnak, melyekből szeptemberben Varsóban erős vár épülhet! Rajta hát!” - zárta bejegyzését a miniszter.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink