Külföld

Joe Biden teljesítményét is kritizálták

Republikánus szenátorok sikeresen blokkolták a vitás amerikai választási törvényjavaslatot, amely ötven éve nem látott radikális reformokat szorgalmaz

Nem tudták az amerikai demokraták a választási törvényjavaslatukat a szenátus elé terjeszteni. Joe Biden egyik legfontosabb reformjának a jelenlegi formájában nincs nagy esélye a sikerre.

Joe Biden teljesítményét is kritizálták
Veszélyben az amerikai elnök presztízsprojektje
Fotó: AFP/Oliver Contreras

Republikánus szenátorok sikeresen megakadályozták a Demokrata Párt választási törvényjavaslatáról szóló vitának a megkezdését az Egyesült Államok szenátusának ülésén. A szavazás pártpolitikai vonalon ötven-ötvenszázalékos eredménnyel végződött.

Joe Biden elnök presztízsprojektje a kisebbségi szavazóknak könnyítené meg a voksolást azzal, hogy lazítana a szavazóktól megkövetelt személyazonosságot igazoló iratok bemutatásán, így egyesek akár hivatalos dokumentumok nélkül is az urnákhoz járulhatnának. Szigorítana továbbá a szavazókörzetek határainak módosításán, és megkönnyítené a postai szavazást is.

Ezzel szemben republikánus politikusok rámutattak arra, hogy a választók azonosságának ellenőrzése nélkül veszélybe kerülne a demokrácia egyik legfontosabb alapelve, az egy szavazó–egy szavazat szabálya. Szerintük a törvény olyan visszaélésekre adna lehetőséget, amely aláásná a polgárok demokratikus intézményekbe vetett hitét.

Mitch McConnell republikánus szenátor szerint a törvény „egyértelműen pártpolitikai próbálkozás arra, hogy az összes elkövetkező amerikai választást a maguk javára billentsék”, utalva ezzel a Demokrata Pártra. „Ez egy recept a választásainkba vetett hit aláásására, és az egész kormányzati rendszer újraformálására úgy, hogy ez a politikai spektrum egyetlen végletének a preferenciáit szolgálja” – szögezte le a szenátor.

A vereség miatt növekszik az elégedetlenség Joe Biden elnöki teljesítményével szemben is a Demokrata Párt radikális bal pólusán, egyesek szerint Biden nem tesz eleget a törvény elfogadtatása érdekében. Jamaal Bowman kongresszusi képviselő szerint Biden „ugyan jelen van, de sokkal hangosabbnak és erőteljesebbnek kéne lennie” ez ügyben. A Nyugat-Virginia állambeli Joe Manchin demokrata szenátor viszont a siker érdekében inkább a vitás személyazonosság kérdésében kötne a republikánusokkal kompromisszumot.

Brit anyahajóval az Iszlám Állam ellen

Amerikai vadászrepülők a II. világháború óta első ízben hajtottak végre bevetést idegen repülőgép-hordozóról. Az F–35B típusú vadászgépek a Queen Elizabeth brit repülőgép-hordozóról szálltak fel ezen a héten, és hajtottak végre légi csapásokat az Iszlám Állam szervezet állásaira a Közel-Keleten. A bevetésben brit harci gépek is részt vettek, de a közös akció pontos helyszínét nem erősítették meg. A Queen Elizabeth a brit királyi flotta legnagyobb hadihajója.

Ez volt tíz év alatt az első harci bevetése, és egyben az első az Iszlám Állam ellen. A 65 ezer tonnás Queen Elizabethen tizennyolc amerikai és brit F–35B típusú vadászgép van, ennél több ötödik generációs harci gépet hadihajó még sosem szállított a fedélzetén. Az F–35B típusú, legkorszerűbb vadászgépek függőlegesen is fel tudnak szállni, ezért nagyobb számban elférnek a kisebb anyahajókon is.
(DD)

Etnikai alapon kapnának támogatást gazdák

Egy amerikai szövetségi bíró leállította a Joe Biden elnök vezette adminisztráció kisebbségi és etnikai alapon indított mezőgazdasági adósságcsökkentő programját. A négymilliárd dollár nagyságrendű támogatást azon fekete és más, nem-fehér etnikumhoz tartozó gazdálkodók kapnák, akik a Demokrata Párt politikusai szerint Donald Trump elnöksége alatt anyagi diszkriminációt szenvedtek, mert az állami támogatásokat túlnyomórészt fehér földműveseknek ítélték.

Egy Wisconsin állambeli bíró leállította a programot addig, amíg az anyagi támogatások etnikai alapon való elosztását sérelmező fehér gazdák ezzel kapcsolatos perében döntés nem születik. A rendelkezés ellen bankok és pénzügyi szervezetek is tiltakoztak, mert ez szerintük rendkívül hátrányosan befolyásolja majd bevételeiket.

Az amerikai agrárminisztérium által indított program keretén belül fekete és kisebbségi gazdáknak engednék el tartozásaikat, vagy azok egy részét, de a bíróság ezt befagyasztotta, azzal érvelve, hogy a fehér gazdák által indított számos pernek jó esélye van a sikerre, mert etnikai kritériumok alkalmazása a programban sérti a jogegyenlőséghez fűződő elvárásaikat.
(DD)