Külföld

Hazánkba jön Sargentini utóda

Magyarországra látogat Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti európai parlamenti képviselő, hogy beszámoljon róla, mi történt hazánkban a 2018-as Sargentini-jelentés óta, írja az Euractiv.

Hazánkba jön Sargentini utóda
Hidvéghi: Az európai baloldalnak ugyanis létfontosságú, hogy még a voksolás előtt készíthessen egy jelentést, amiben elítélik Magyarországot
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Meghallgatást tartanak kedden az Általános Ügyek Tanácsa luxembourgi ülésén az uniós szerződés hetes cikkelye szerinti, hazánk és Lengyelország ellen eljárások kapcsán. Ennek apropóján az uniós ügyekkel foglalkozó Euractiv felidézte, múlt héten Delbos-Corfield – aki a szintén zöldpárti holland Judith Sargentinitől vette át „a magyar dossziét” – újságíróknak azt mondta, megkönnyebbüléssel fogadta, hogy a portugál soros elnökség napirendre tűzte a meghallgatásokat.

Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő kedd reggeli Facebook-posztjában emlékeztetett, hogy Delbos-Corfield –az újabban politikai rendőrségként funkcionáló Európai Parlament baloldali képviselője – azt mondta, pár éve még csak 12 tagállamot tudtak volna egy Magyarországot elítélő döntés mellé állítani. „Így pedig gyengeséget mutattak volna. De szerinte most már talán többen is vannak. Ezzel nagyjából le is leplezte az egész színjátékot: ez egy baloldali boszorkányüldözés a jobboldal vezette Magyarország ellen” – írta.

„A látogatás időpontja még nem ismert. Azonban ne legyen kétségünk, biztosan meg fog történni a választások előtt. Az európai baloldalnak ugyanis létfontosságú, hogy még a voksolás előtt készíthessen egy jelentést, amiben elítélik Magyarországot. Ezzel fogják aztán telepakolni a teljes fősodratú médiát. Tegyék! Nem fogjuk válasz nélkül hagyni” – hívta fel a figyelmet Hidvéghi.

Kapcsolódó írásaink