Külföld

Alaptalanul hurcolhatták meg a német rendőröket

Németországban felfüggesztik vagy lefokozzák egy frankfurti speciális rendőri osztag tagjait vélt szélsőséges nézeteik miatt. Egyes médiaértesülések szerint viszont politikai boszorkányüldözés folyik a rendfenntartó erők tagjai ellen.

Alaptalanul hurcolhatták meg a német rendőröket
Nincs bizonyíték a szélsőjobboldali nézetekkel és extremizmussal vádolt speciális osztag tagjai ellen
Fotó: MH

Feloszlattak egy frankfurti speciális rendőralakulatot, a SEK-et. A német kormányközeli sajtó Hessen tartomány belügyminiszterének tájékoztatása alapján szélsőséges nézetek terjedéséről, jobboldali extremista csoportról cikkezett az ügy kapcsán. A kereszténydemokrata Peter Beuth miniszter úgy nyilatkozott, nem volt más választása, mint feloszlatni az osztagot. Elmondása szerint függetlenül a folyamatban levő kivizsgálás eredményétől, ezen rendőrök egyike sem dolgozhat többet a hesseni speciális osztagnál.

A miniszter kijelentése meglepetést okozott egyes körökben, hiszen a kivizsgálás eredményétől függetlenül felfüggeszteni ilyen kulcsfontosságú szerepet betöltő közalkalmazottakat sértheti az ártatlanság vélelmének elvét és a tisztességes eljáráshoz való jogukat.

A Tichys Einblick független német hírportál vizsgálata szerint a rendőrök chatfórumokon olyan kifejezéseket használtak posztjaikban, mint a cigány vagy „nafri”, ami az észak-afrikai gyanúsítottak rövidített megjelölése. A kivizsgálás nehezményezte azt is, hogy a rendőrőrsön készítettek oltárt egy bevetésen elhunyt kollégájuk tiszteletére, amely előtt bevált szokásként néhányan fekvőtámaszt csináltak, így tisztelegve elesett kollégájuk előtt. Ezt a gyakorlatot vizsgálódó hatóság a csapat öndicsőítésének minősítette. A hatóságok elfogadhatatlannak tartották többek között azt is, hogy a rendőrök nehézfelszerelésüket a központi helységekben szárították, vagy azt is, hogy bajtársaknak szólították egymást.

Sajtóértesülések szerint ezen felül szélsőjobboldali megnyilvánulásra utaló jeleket a rendőrök elkobzott adathordozóin nem találtak. Az érintettek elismerték ugyan, hogy levelezésekben elhangzott néhány, a jó ízlés határát súroló vicc, de rasszista vagy sértő kijelentések nem. A kollégájuk oltára előtt való gyakorlatozást pedig azzal magyarázták, hogy az elhunyt rendőr özvegye az egységnek adományozta annak edzőfelszerelését, és ezt használták központjukban.

A frankfurti egység feloszlatása után a hatáskörüket a kasseli SEK egység veszi át, de ez harmincperces időveszteséget jelent majd vészhelyzet vagy terrortámadás esetén.