Külföld

Segítheti Laschetet a szász-anhalti siker

Reményteli a hangulat a német kereszténydemokraták körében a Szász-Anhalt tartományi választás után. Az előzetes végeredmény szerint a CDU hét százalékot erősödött a 2016-os eredményéhez képest. A szövetségi szinten nagy ellenfélnek számító Zöldek a nagyobb pártok közül az utolsó helyen zártak.

Segítheti Laschetet a szász-anhalti siker
Segítheti Laschetet a szász-anhalti siker
Fotó: AFP/DPA/Rolf Vennenbernd

Folytatni fogjuk a középutas politikát, ezen a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásokra készülve sem változtatunk – fogalmazott egy nappal a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) által megnyert Szász-Anhalt tartományi választás után Armin Laschet, a párt elnöke, a CDU és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös kancellárjelöltje. A kedd hajnalban közölt nem végleges hivatalos eredmény szerint a CDU a voksok 37,1 százalékát gyűjtötte be a tartományban, második helyen futott be a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) 20,8 százalékkal. A többi párt jóval lemaradt, a baloldali Die Linke 11 százalékot, a szociáldemokrata SPD 8,4 százalékot, a liberális FDP 6,4 százalékot, míg a Zöldek 5,9 százalékot szereztek.

A CDU-s Reiner Haseloff tartományi kormányfővel közös berlini sajtótájékoztatóján Armin Laschet a párt jó eredményével kapcsolatban elmondta: nem a közvélemény-kutatások döntik el a választásokat, hanem a szavazók. Haseloff szerint a CDU egysége döntő tényező volt a választási győzelemben. Ha összetartunk, ugyanezt elérhetjük a szeptemberi Bundestag-választáson is – tette hozzá. 

A párt hétfői elnökségi ülésén Angela Merkel kancellár a CDU elsöprő győzelméről beszélt. Laschet a Die Welt szerint Haseloff következetességével és gyakorlatiasságával magyarázta a felmérések alapján nem várt, kimagasló eredményt a tartományban. A CSU-t vezető Markus Söder bajor kormányfő müncheni tájékoztatóján elmondta, a választók megbecsülték, hogy Haseloff egyértelműen elhatárolódott az AfD-től.

A kereszténydemokraták a 2016-os szász-anhalti választáshoz képest hét százalékot tudtak erősödni, a CDU megkerülhetetlen tényező a magdeburgi parlamentben. Haseloff a dpa német hírügynökségnek azt mondta, nem akarja elsietni a kormányalakítást. „Nagy kihívások várnak ránk a jövőben, meg kell akadályoznunk a társadalom további polarizációját” – fogalmazott.

A Der Spiegel című lapban közölt választói felmérés szerint egyébként a fiatalabb szavazók többsége az AfD mellett tette le voksát a vasárnapi választáson. A harminc év alattiak húsz százaléka szavazott az AfD-re, míg a CDU-ra 17 százalék. A 30 és 44 év közöttiek harminc százaléka voksolt a bevándorlásellenes pártra, 27 százalék a kereszténydemokratákra. A hatvan fölötti korosztályban ez az arány viszont 18, illetve 44 százalék.

Kapcsolódó írásaink