Külföld

Utolsó erőpróba a szövetségi választás előtt

Nagy csata várható a Kereszténydemokrata Unió és az AfD között Szász-Anhaltban, Reiner Haseloff népszerűsége sem feltétlenül menti meg a CDU-t

Akár a jobboldali AfD is megnyerheti a vasárnapi szász-anhalti tartományi választást. Ez viszont nagy pofon lenne a CDU/CSU kancellárjelöltjének, Armin Laschetnek, aki még mindig azért küzd, hogy maga mögé állítsa a pártja tagjait.

Utolsó erőpróba a szövetségi választás előtt
Reiner Haseloff és kihívói – plakátokon a kampányhajrá
Fotó: AFP/Ronny Hartmann

Tartományi választást tartanak vasárnap a németországi Szász-Anhaltban. Ez lesz a német pártok utolsó megmérettetése a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás előtt. Szász-Anhaltot 2002 óta Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezette kormány irányítja, 2016 óta a szociáldemokratákkal (SPD) és a Zöldekkel koalícióban.

Reiner Haseloff tartományi kormányfő és a szövetségi CDU nem lehet nyugodt: bár a miniszterelnök rendkívül népszerű a helyiek körében, a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) támogatottsága mára szinte azonos a kereszténydemokratákéval. A Civey közvélemény-kutató intézet friss felmérése szerint a CDU-ra a választópolgárok 29 százaléka, az AfD-re 28 százaléka szavazna. A Baloldal és a Szociáldemokrata Párt 10 százalékon áll.

A 67 éves Haseloff a Welt am Sonntagnak adott egyik interjúban a szövetségi kormányt is felelőssé tette a CDU csökkenő népszerűségéért. Szerinte támogatottságuk azután kezdett zuhanni, hogy a Bundestag elfogadta vészfékrendszerről szóló törvényt, amely által a szövetségi kormány nagyobb hatáskört kapott a járványellenes harcban a tartományok kárára. A jogszabály elfogadásával akaratlanul is a szélsőjobb megerősödését segítették – mondta Haseloff, hozzátéve: a rossz közhangulat az AfD-nek kedvez.

Hasonlóan alakult a helyzet az öt évvel ezelőtti választáson is, akkor a menekültválság berlini kezelésének volt köszönhető, hogy megnőtt a bevándorlásellenes AfD népszerűsége Szász-Anhaltban. A mostani helyzeten az sem segített, hogy a keleti tartományok ügyeivel foglalkozó kormánymegbízott, Marco Wanderwitz a napokban a Frankfurter Allgemeine Zeitungban az AfD magas térségbeli támogatottságáról szólva kijelentette: mindez annak tulajdonítható, hogy a pártállami diktatúra idején nevelkedett emberek egy része „harminc év alatt sem érkezett meg a demokráciába”.

A mostani tartományi választás eredménye szövetségi szinten is fontos jelzés lesz a kormányzó kereszténydemokratáknak. A CDU és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös kancellárjelöltjének, Armin Laschetnek a Der Spiegel szerint eredményt kell felmutatnia, hogy megszerezze az uniópártok egységes támogatását. A szász-anhalti CDU kampányába Laschet is becsatlakozott: május végén Dessauba és Halléba is ellátogatott Reiner Haseloff oldalán azzal a céllal, hogy meggyőzzék a választókat, menjenek el minél többen szavazni.

A kancellárjelölt Dessauban kijelentette, sok forog kockán a tartományi választáson, Szász-Anhaltnak pedig egy olyan miniszterelnökre van szüksége, aki nem megosztja, hanem egyesíti a társadalmat. A Deutschlandfunk közrádiónak nyilatkozva Laschet a héten a demokrácia híveinek összefogását sürgette az AfD-vel szemben. „Nem akarhatjuk, hogy egy jobboldali radikális párt legyen a legerősebb párt egy német tartományi gyűlésben” – fogalmazott.

A tartományban az Alternatíva Németországnak valószínűleg akkor sem alakíthat kormányt majd, ha megnyeri a választást, mivel a velük való együttműködést mindegyik párt kizárta. Jelenleg szinte biztosnak tűnik az is, hogy a választások után megalakuló kormányban a kereszténydemokraták maradhatnak a legnagyobb párt.

Kapcsolódó írásaink