Külföld

Hatékony magyar lépések a terrorizmus finanszírozása és a pénzmosás ellen

Újabb lépéseket tett Magyarország a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem nemzetközi normáinak betartása terén - közölte a 47 tagú Európa Tanács Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Szakértői Bizottsága (Moneyval) Strasbourgban közzétett jelentésében szerdán.

Hatékony magyar lépések a terrorizmus finanszírozása és a pénzmosás ellen
Újabb lépéseket tett Magyarország a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem nemzetközi normáinak betartása terén
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/Rober

A kérdésben illetékes ET-bizottság azt írta: a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem területén fő sztenderdalkotó - de informális - nemzetközi szervezet, az úgynevezett Pénzügyi Akciócsoport (FATF) ajánlásaival összehangoltan Magyarország javított a politikai közszereplőkre vonatkozó jogszabályain, ami hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország a „részlegesen megfelel” kategóriából a „nagyrészt megfelel” kategóriába léphessen előre.

Magyarország 2016 szeptemberében első, majd 2017 decemberében második, úgynevezett fokozott nyomonkövetési eljárásba került, amely a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen tett magyar intézkedések hatékonyságát és az ajánlásoknak való megfelelésüket ellenőrzi.

Az FATF ajánlásaival kapcsolatban a Moneyval értékelésében egyebek mellett azt közölte, hogy a 40 ajánlásból öt „megfelel”, 29 „nagyrészt megfelel” minősítést kapott, hat továbbra is „részben megfelel” minősítésű maradt. Arra ösztönözték Magyarországot, hogy folytassa erőfeszítéseit a fennmaradó hiányosságok orvoslása érdekében.

A szakértői bizottság úgy döntött, hogy Magyarország továbbra is a fokozott nyomonkövetési eljárás alatt marad, és egy év múlva újra beszámol a vonatkozó intézkedések terén elért haladásról - tájékoztattak.

A Moneyval az ET-tagországok pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás elleni rendszerét, jogalkotását, gyakorlatát, intézkedéseit vizsgálja, értékeli, valamint elősegíti ezen intézkedések fejlesztését, harmonizálását.

A Moneyval koordinálásával végrehajtott országértékelések elsősorban arra irányulnak, hogy felmérjék a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem jegyében született nemzetközi sztenderdek végrehajtását és érvényesülését az ET tagországaiban.

Kapcsolódó írásaink