Külföld

Döntött a bíróság: Nem emelnek vádat Salvini ellen

Nem bocsátja bírósági tárgyalásra az úgynevezett Gregoretti-ügyet a szicíliai Catania vizsgálóbírósága, mivel nem tartja megalapozottnak a vádemelést Matteo Salvini volt belügyminiszterrel szemben egy migránscsoport feltartóztatása miatt - közölte Salvini pártja, a Liga pénteken.

Döntött a bíróság: Nem emelnek vádat Salvini ellen
A cataniai vizsgálóbíróság szerint nem indokolt a Matteo Salvinivel szembeni eljárás folytatása
Fotó: AFP/NurPhoto/Francesco Militel

Az október 3-án kezdődött előzetes bírósági eljárást vezető Nunzio Sarpietro bíró - hírügynökségi beszámolók szerint - felolvasta döntését, mely szerint nem indokolt a Matteo Salvinivel szembeni eljárás folytatása.

Ezzel a bíróság elfogadta a politikus védelmének állásfoglalását, miszerint belügyminiszterként Salvini nem követett el bűncselekményt azzal, hogy 2019 júliusában öt napig nem engedélyezte a Gregoretti katonai hajóval érkezett bevándorlók partraszállását. A volt tárcavezetőt a többi között azzal gyanúsították, hogy embereket fosztott meg személyi szabadságuktól. Hírügynökségek felidézték, hogy Salvini ez idő alatt megoldást keresett a fedélzeten lévő 131 menedékkérő elosztására is az uniós tagállamok között.

Matteo Salvini az ítélet után elégedettségét fejezte ki, és megismételte azt a korábbi álláspontját, hogy a Földközi-tengeren át érkező migránshullám megfékezésével az olasz partokat és az olasz "méltóságot" kívánta megvédeni. Egyúttal megismételte, hogy döntéshozóként a jövőben is ugyanúgy cselekedne, mint tavalyelőtt.

A politikus közösségi oldalán egy fotóval ünnepelte a döntést, és megköszönte mindenkinek a támogatást:

Objektum doboz

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, a Fidesz alelnöke a Twitteren gratulált Salvininek. „A politikai ellenfelei megpróbáltak nyomást gyakorolni az igazságszolgáltatásra, de vesztettek” – írta.

Objektum doboz

Az ügyben maga az ügyészség sem szorgalmazott vádemelést. A vádhatóság arra hivatkozott, hogy az egykori belügyminiszter döntése nem sértette a nemzetközi egyezményeket, és semmiképpen nem tekinthető emberrablásnak.

Ugyanakkor egy hasonló ügyben a szicíliai Palermo illetékes bírósága április közepén megalapozottnak tartotta az ügyészség vádemelési kérelmét, és szeptember közepére tárgyalást tűzött ki. Ez utóbbi ügy nagyjából egy hónappal a Gregoretti-incidenst követően történt.

Akkor a spanyol Open Arms civil hajó fedélzetén érkezett 147 migránst tartóztatták fel három hétig Lampedusa szigete előtt. Elítélése esetén Salvinit 15 év börtön fenyegeti.

A Salvini vezette jobboldali Liga párt Mario Draghi miniszterelnök kormánykoalíciójának tagja, bár a 48 éves politikusnak ebben a kabinetben nincs miniszteri posztja.

Kapcsolódó írásaink