Külföld

Barnier évekre leállítaná a migrációt

Franciaországnak felül kell vizsgálnia migrációs politikáját Michel Barnier szerint. A volt Brexit-ügyi főtárgyaló az uniós külső határok szigorúbb ellenőrzését sürgeti. A francia vezérkari főnök pedig a hadsereg elhagyására kérte az aggodalmaikat nyílt levélben megfogalmazó katonákat.

Barnier évekre leállítaná a migrációt
Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója
Fotó: AFP/Georges Schneider

Felfüggesztené az Európai Unión kívülről érkező migrációt Michel Barnier, az EU korábbi Brexit-ügyi főtárgyalója. A politikus szerint – akitől sokan azt várják, hogy elindul a jövő évi francia elnökválasztáson – a bevándorlók között terroristák is bejutottak Európába, ezért három-öt évre fel kellene függeszteni a migrációt, hogy ez idő alatt Franciaország ellenőrizhesse, értékelhesse és szükség esetén megváltoztassa bevándorláspolitikáját. Kiemelte ugyanakkor, hogy nem minden Európába érkező menedékkérő bűnöző vagy terrorista.

Barnier a francia RTL televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy a bevándorlás veszélyt jelent a társadalom stabilitására. Szerinte le kell állítani a családegyesítéseket, felül kell vizsgálni a tartózkodási engedélyek kiadásának folyamatát, illetve ellenőrizni kell a francia állam által nyújtott támogatások felhasználását. Hozzátette: a diákok és a menekültek a felfüggesztés ellenére tudnának tartózkodási engedélyért folyamodni. Később Barnier a France TV-nek elmondta, hogy a francia kormánynak szorgalmaznia kellene az EU külső határainak szigorúbb ellenőrzését.

Franciaországban alapvetően centristának tartják Barniert, kritikusai szerint ugyanakkor mostani nyilatkozatával közelebb került Marine Le Penhez, a jobboldali Nemzeti Tömörülést vezetőjéhez, aki korábban a bevándorlás megállítását ígérte elnökké választása esetén. Barnier a brüsszeli Politico szerint visszautasította, hogy Le Penhez hasonlítsák, és hozzátette: a Brexit során szerzett tapasztalatai óva intik őt a politikai önelégültségtől.

Francois Lecointre francia vezérkari főnök a hadsereg elhagyására kérte azokat a katonákat, akik újabb, a Valeurs Actuelles című lapban közzétett felhívásban fogalmazták meg aggodalmaikat. Lecointre a francia katonáknak írt levelében elsősorban azt kifogásolta, hogy a katonák a személyes meggyőződésük nevében olyan politikai vitákba sodorták a hadsereget, amelyekbe az nem szólhat bele.

Az Emmanuel Macron államfőhöz, miniszterekhez és főtisztekhez intézett nyílt levelet névtelenül megfogalmazó katonák szerint a következő választásokon a haza túlélése a tét. Az aláírók elítélték többek között az iszlamizmust és a külvárosi hordákat.

Kapcsolódó írásaink