Külföld

„Az EB ígéretet tett, hogy az idei jelentés minden tagállamot egyenlő mércével mér”

Varga Judit kedden egyeztetett Didier Reynders igazságügyért felelős uniós biztossal, erről az igazságügyi miniszter Facebook-oldalán számolt be kedden.

„Az EB ígéretet tett, hogy az idei jelentés minden tagállamot egyenlő mércével mér”
Varga Judit és Didier Reynders
Fotó: Facebook/Varga Judit

Varga Judit tudatta: jó ideje nem találkozott Didier Reynders igazságügyért felelős uniós biztossal, ezért örült, hogy végre személyesen is megoszthatta vele a korábbi, Magyarországot alaptalanul bíráló jogállamisági jelentéssel kapcsolatos aggályait.

Objektum doboz

„A Bizottság még áprilisban tett ígéretet arra, hogy az idei jelentésük minden tagállamot egyenlő mércével mér majd, kitérve a megítélésük szerint pozitív tagállami fejleményekre is” - mutatott rá a miniszter, kiemelve: a magyar kormány elvárja, hogy a 2021-es jogállamisági jelentés pártatlan, valós tényeken alapuló, a magyar kormány álláspontját is magában foglaló beszámoló legyen.

A magyar kormány pedig mindig nyitott marad a párbeszédre annak érdekében, hogy az egyoldalú és félrevezető tájékoztatás helyett egy őszinte és a kölcsönös tiszteleten alapuló véleménycsere alakuljon ki - szögezte le Varga Judit.

A miniszter egy másik posztban arról számolt be, hogy az Általános Ügyek Tanácsának keddi brüsszeli ülésén is központi téma volt az uniós oltási helyzet, de terítékre került a rezsicsökkentés kérdésköre is.

A magyar kormány a kezdetektől hangsúlyozta, hogy az oltás nem politikai kérdés, ezért elutasítottunk minden politikai indíttatású támadást a hatásos és biztonságos oltóanyagokkal szemben - emlékeztetett a miniszter.

„Biztosak voltunk abban, hogy úgy tudjuk a legtöbb emberéletet megmenteni, ha mindent megteszünk azért, hogy a legtöbb vakcina rendelkezésre álljon. Mikor emberi életek vannak veszélyben nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy politikai alapon válogassunk vakcina és vakcina között” - hangsúlyozta Varga Judit, hozzátéve: vakcina van, mindenkit képesek vagyunk beoltani, a cél, hogy mihamarabb elérjük az 5 millió oltottat.

„Ezen kívül világossá tettük hogy nem támogatunk semmilyen kezdeményezést, amely növelné a lakossági energiaárakat” - tette hozzá a tárcavezető.

Objektum doboz

Kedd esti bejegyzésében a miniszter  tudatta: újságíróknak beszélt „Európa megfáradt, beteg eljárásáról” a hetes cikkel szerinti  eljárásról. 

„A magyar kormány a Bizottság összes kérdésére válaszolt, a politikailag motivált eljárás azonban 3 év után sem került lezárásra. Húzzák-halasztják, de az egésznek se füle, se farka, egy helyben toporognak. Mi mindenesetre jó magyarként védjük az álláspontunkat” - mondta a miniszter, aki az Európa jövőjéről szóló konferencia kapcsán elmondta, hogy egy nagy lehetőség arra, hogy - még ha online keretek közt is - a magyar emberek hallassák a hangjukat és véleményt nyilvánítsanak közös jövőnkkel kapcsolatban. 

„A sajtó figyelmébe ajánlottam a konferenciát érintő magyar programsorozatot, azon belül is az Igazságügyi Minisztérium június 21-i rendezvényét, valamint a Mádl Ferenc Intézet szakmai eseményeit” - tette hozzá.

Varga Judit azt is leszögezte: a magyar kormány álláspontja Európa jövőjével kapcsolatban egy status quo-párti, konzervatív nézőpont. „Egy erős nemzetállamokra épülő erős szövetségben hiszünk, ezért a következő hetekben-hónapokban részletesen mutatjuk majd be javaslatainkat, melyek egy versenyképes, cselekvőképes és okos Európa alapjait rakhatják le” - tette hozzá.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink