Külföld

Több mint ezerkétszáz migráns kötött ki egy nap alatt Lampedusa szigetén

Több mint ezerkétszáz illegális bevándorló érkezett a dél-olaszországi Lampedusa szigetre vasárnap kilenc különböző hajóval és csónakkal - közölte Salvatore Martello lampedusai polgármester a hírügynökségekkel.

Több mint ezerkétszáz migráns kötött ki egy nap alatt Lampedusa szigetén
Migránscsónak Lampedusánál (archív felvétel)
Fotó: Alberto PIZZOLI / AFP

A parti őrség információi szerint hét hullámban érkeztek a csónakok. Utolsóként egy tízméteres facsónaknak siettek a segítségére a partoktól két mérföldre: 97, különböző afrikai országból származó férfi volt a fedélzeten. Egy halászhajón 398-an érkeztek, köztük nők és gyerekek.

Egy húszméteres motoros csónak Líbiából kelt át a tengeren, a 109 ember közép-afrikai országokból származik. Egy húszfős csoport egy hat méter hosszú csónakkal Tunéziából indult útra, mindannyian gazdasági bevándorlónak számító tunéziaiak, egy férfit kivéve, aki Maliból származik.

Lampedusa partjain a vasárnapra virradó óráktól kezdve kilenc vízi járművel több mint 1200-an érkeztek. Mindannyiukat a sziget regisztrációs központjában helyezték el, amelyet alig kétszáz főre terveztek.

Egy héttel ezelőtt, a hétvégén kevesebb mint ezren kötöttek ki a dél-olaszországi szigeten. Azóta máshova szállították a bevándorlókat, de a migránstábor most ismét megtelt. Május első hétvégéjén a polgármester, Salvatore Martello kijelentette, hogy „újranyílt a líbiai migrációs folyosó, amely felváltotta a korábbi tunéziai útvonalat”. Lampedusa első embere úgy vélte, „minden jel arra utal, hogy nyáron tömeges migrációs hullám várható”.

Salvatore Martello most hozzátette, hogy beszélt Luciana Lamorgese belügyminiszterrel, akinek ígérete szerint az újonnan érkezőket karanténhajókon helyezik el. A polgármester megjegyezte, „senki sem beszélhet meglepetésről, mivel a jelenlegi migrációs helyzet előre várható volt”. Tavaly augusztusban Lampedusa lakossága sztrájkkal és a kikötő lezárásával tiltakozott az akkori Conte-kormány migrációs politikájával szemben.

Matteo Salvini volt belügyminiszter, a Liga párt vezetője sürgős egyeztetést kért a miniszterelnök Mario Draghitól. „Miközben több millió olasz küzd nehézségekkel a járvány okozta válság miatt, nem figyelhetünk a több ezer illegális bevándorlóra” - hangoztatta Salvini. A Liga belügyi államtitkára, Nicola Molteni azonnali megoldást sürgetett a „néma” Európai Uniótól.

A jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, Giorgia Meloni közösségi oldalán hajóblokád felállítását szorgalmazta az „embercsempészek és a migrációpárti, a bevándorlók tragédiáján spekuláló nem kormányzati szervezetek leállítására”.

Az év eleje óta mintegy 12 ezer bevándorló érkezett Olaszországba, több mint duplája az egy évvel korábbi kevesebb mint ötezernek. Az illegális migrációt a jó időjárás visszatérése, valamint a járványügyi korlátozások fokozatos oldása indította újra.

Kapcsolódó írásaink