Külföld

Amióta nem Trump az elnök, óriásit zuhant a CNN nézettsége

A tavalyi választások legnagyobb vesztese valószínűleg nem politikus volt, hanem a CNN hírtelevízió - állapította meg a Rasmussen Reports közvélemény-kutató intézet csütörtökön közzétett felmérése, amelyből kiderül, hogy amióta nem Donald Trump az amerikai elnök, a CNN nézettsége meredeken zuhant.

Amióta nem Trump az elnök, óriásit zuhant a CNN nézettsége
Donald Trump volt amerikai elnök
Fotó: AFP/Nicholas Kamm

A telefonon és interneten, május elején készült országos felmérés szerint a szavazásra hajlandó amerikaiaknak, akik rendszeresen figyelik a híreket, most már csak alig 25 százaléka nézi a balliberálisként számon tartott CNN kábeltelevíziós hírműsorait.

A megkérdezettek 45 százaléka inkább a többnyire jobboldali álláspontokat és véleményeket tükröző Fox televízió híreire kíváncsi, 21 százalékuk pedig a radikálisan baloldaliként elkönyvelt MSNBC televíziót pártolja.

„Ezek az adatok éles fordulatot jeleznek a négy esztendővel ezelőttiekhez képest, amikor Trump elnöksége aranybánya volt a CNN-nek” - írta a Rasmussen Reports.

A New Jerseyben lévő intézet visszaidézte a 2017 tavaszán készített felméréseit is: 2017 júniusában például a kábeltévék rendszeresen hírfogyasztói körében a CNN nézettsége átlagosan 47 százalékos volt, míg a Fox tévé mellett a megkérdezettek 33 százaléka döntött. Az MSNBC nézettsége akkor 16 százalékos volt.

Sok szavazó úgy fogalmazott a közvéleménykutatóknak, hogy amióta Joe Bident beiktatták a hivatalába, a riporterek az új elnököt nem kérdezik olyan agresszívan, mint tették azt Donald Trumppal.

Jelenleg erőteljes a bizalmatlanság a politika tartalmú hírek iránt. A megkérdezettek több mint fele (53 százaléka) úgy gondolja, hogy - a Rasmussen megfogalmazásában - az újságírók az új elnök „zsebében vannak”.

Kapcsolódó írásaink