Külföld

A stabilitás a cél Észak-Afrikában

Az EU jövője nagyban függ déli szomszédainak jólététől is, de a térségben új hatalmak veszik át a vezetést

Sokkal nagyobb szerepvállalásra lenne szükség az Európai Uniótól, hogy számottevő stabilitást érjen el a mediterrán térségben – mondta Trócsányi László a Migrációkutató Intézet konferenciáján.

A stabilitás a cél Észak-Afrikában
Trócsányi László EP-képviselő
Fotó: MH/Katona László

Az arab tavasz tizedik évfordulója alkalmából rendezett online konferenciát a Migrációkutató Intézet. Az eseményen kutatók, szakértők és aktív politikai szereplők vitatták meg a 2011-es észak-afrikai forradalmi hullám kimenetelét és a részt vevő országok aktuális helyzetét.

Előadásában Trócsányi László korábbi igazságügyi miniszter, jelenlegi európai parlamenti (EP-) képviselő elmondta, hogy az Európai Unió és a mediterrán térség kapcsolatát általában csak Európa perspektívájából szemléljük, pedig fontos lenne megérteni az unió déli szomszédainak érdekeit is. Trócsányi ennek kapcsán kitért arra, hogy a közelgő, Európa jövőjéről szóló konferencián kiemelt fontosságot kell, hogy kapjon a mediterrán partnerség jelenlegi állapotának felülvizsgálata.

Rámutatott, hogy több mint húsz év telt el a Mediterrán Unió létrehozása óta, amely több ponton már elavult. Hozzátette, hogy az unió jövője kapcsán az is kérdéses, hogy az EU ismét vissza tud-e térni korábbi hatalmi státuszába, ami lehetőséget adna arra, hogy a mediterrán térségben vezető szerepet töltsön be.

Trócsányi kifejtette: a Mediterránium kapcsán tovább nehezítik az unió döntéshozatalát a tagországok eltérő érdekei. Példaként említette, hogy az unió déli tagállamai számára kulcsfontosságú az észak-afrikai országok helyzete, elsősorban a migráció miatt, míg a közép-európai tagországoknál más biztonsági kihívások szerepelnek első helyen.

Az EP-képviselő hangoztatta, hogy a mediterrán térség egy komplexebb geopolitikai megközelítést igényel, mivel ez a terület hídként szolgál a Száhel-övezetben lévő országokból menekülők részére, de hozzá kapcsolódik a Magreb és a Masrek régió is. Ezen övezetek országai hasonló problémákkal küzdenek, ezért a mediterrán partnerséget ki kell nyitni az ő irányukba is.

Végezetül figyelmeztetett, hogy az uniónak sokkal gyorsabban és határozottabban kell fellépnie a térségben, mivel vetélytársainak – Kína, az Egyesült Államok és Oroszország – befolyása fokozatosan nő a Földközi-tengeren.

Kapcsolódó írásaink