Külföld

Meghalt Fülöp herceg

 Elhunyt Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó, II. Erzsébet királynő férje - közölte pénteken a Buckingham-palota. A halálhír bejelentésével nemzeti gyász kezdődött az Egyesült Királyságban.

Meghalt Fülöp herceg
Fülöp edinburghi herceg
Fotó: AFP/POOL/Adrian Dennis

Fülöp herceget életének századik évében érte a halál a királyi család windsori rezidenciáján. A herceget február közepétől 28 napig kórházban kezelték az udvar által közelebbről nem részletezett fertőzéses betegség és szívproblémák miatt. Fülöp, aki június 10-én töltötte volna be századik életévét, március 16-án hazatérhetett a kórházból Windsorba, de halálának pénteki bejelentéséig már nem mutatkozott a nyilvánosság előtt.

Fülöp halálának bejelentésével életbe lépett a Forth Bridge néven kidolgozott menetrend, amely a temetés időpontjáig határozza meg az állami és protokolláris teendőket. Ennek első pontja azt írja elő, hogy William Robert Peel lordkamarás - az udvar legmagasabb rangú polgári köztisztviselője - és Boris Johnson miniszterelnök konzultáljon a királynővel és tudakolja meg, hogy az uralkodónak van-e valamely különleges kívánsága a temetési szertartással kapcsolatban.

Fülöp herceg közel hét évtizeden át volt hű társa II. Erzsébet királynőnek
Fülöp herceg közel hét évtizeden át volt hű társa II. Erzsébet királynőnek
Fotó: AFP/POOL/Leon Neal

Fülöp halálhírének pénteki bejelentésével az Egyesült Királyságban nemzeti gyász kezdődött, amely a herceg temetéséig tart. Fülöpnek az uralkodó néhai férjeként állami temetés járna, de az edinburghi herceg többször is egyértelművé tette, hogy nem szeretne nagyszabású szertartást, inkább magánjellegű, kisebb katonai tiszteletadással kísért búcsúztatást részesítene előnyben a windsori kastély Szent György-kápolnájában.

Fülöp az elmúlt években kifejezésre juttatta azt a kívánságát is, hogy a windsori kastélyparkban, a királyi család tagjainak fenntartott Frogmore Gardens temetkezési helyen kíván nyugodni. Itt helyezték örök nyugalomra mások mellett Viktória királynőt, II. Erzsébet királynő 1901-ben elhunyt üknagymamáját, és Albert herceget, Viktória férjét is.

A halálhír bejelentése után az Egyesült Királyság összes középületén félárbocra eresztették a brit lobogót. A nemzeti gyász protokolláris előírásai alapján a londoni alsóház összes képviselője a temetésig fekete karszalagot ölt, a férfi képviselők fekete nyakkendőt viselnek. Ugyanez vonatkozik a királyi család tagjaira is. A gyászidőszakban II. Erzsébet királynő várhatóan semmilyen hivatalos tevékenységet nem végez.

Fülöp herceg halálhírére az Egyesült Királyság összes középületén félárbocra eresztették a brit zászlót
Fülöp herceg halálhírére az Egyesült Királyság összes középületén félárbocra eresztették a brit zászlót
Fotó: AFP/NIklas Hallen

Ez azt is jelenti, hogy Fülöp herceg temetéséig nem lépnek életbe új törvények, hiszen a parlament által elfogadott jogszabályok érvénybe lépéséhez az uralkodó jóváhagyása is szükséges. A brit trónutódlási sorrend Fülöp halálával nem változik, hiszen az edinburghi herceg soha nem szerepelt a királyi család trónöröklésre jogosult tagjai között.

Ennek értelmében továbbra is Károly walesi herceg, a királynő és Fülöp herceg 72 esztendős elsőszülött fia a trónörökös, őt változatlanul idősebb fia, Vilmos cambridge-i herceg követi a trónutódlási rendben.

Fülöp herceg nevéhez több történelmi rekord is kötődik. Ő volt a monarchia 1200 éves történetének legidősebb királyi családtagja, egyben a leghosszabb ideig „szolgáló” uralkodói hitves. Fülöp, aki június 10-én töltötte volna be századik életévét, és II. Erzsébet királynő tavaly novemberben ünnepelte 73. házassági évfordulóját - ez is példa nélküli évforduló volt a monarchia történetében -, és a herceg 69 évig volt uralkodói házastárs, felesége ugyanis 1952-ben lépett az Egyesült Királyság trónjára.

II. Erzsébet és Fülöp herceg a királynő megkoronázásának napján, 1953. június 2-án
II. Erzsébet és Fülöp herceg a királynő megkoronázásának napján, 1953. június 2-án
Fotó: AFP/Intercontinentale

II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg több emberöltőn átívelő, súlyos családi és társadalmi válságokat átvészelő, 1947-ben kötött frigyének előtörténete az 1930-as évek végéig nyúlik vissza. Udvari krónikások szerint a szerelem már akkor kibontakozott, amikor Erzsébet és Fülöp először találkozott.

Ez 1939 júliusában történt, amikor a királyi család rövid látogatást tett Dartmouth haditengerészeti akadémiáján. Az eseményt szervező Lord Mountbatten - Erzsébet édesapjának, VI. György királynak távoli rokona, India későbbi alkirálya, akit negyven évvel később az észak-írországi brit fennhatóság ellen küzdő Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) pokolgépe ölt meg - saját első unokaöccsét, vagyis Fülöpöt bízta meg a két ifjú hercegnő, a 13 éves Erzsébet és húga, Margit szórakoztatásával.

A dán és görög uralkodóházakból származó, Korfun született 18 éves dartmouth-i kadétot nem sokkal később aktív szolgálatba szólította a háború, de a kapcsolat nem szakadt meg, és a brit sajtó a negyvenes évek közepétől már románcról pletykált. Nem alaptalanul: Fülöp 1947 februárjában hivatalosan lemondott a görög trónra támasztott igényéről és görög állampolgárságáról is, és Mountbatten vezetéknévvel honosított brit állampolgár lett.

A Buckingham-palota 1947. július 9-én bejelentette az eljegyzést, négy hónapra rá pedig az ifjú pár egybekelt. Fülöp ezért a házasságáért nem kevés áldozatot hozott. A herceg ígéretes haditengerészeti karriert volt kénytelen szinte egyik pillanatról a másikra feladni, amikor feleségének édesapja, VI. György király 1952-ben, alig 56 esztendősen elhunyt, és Erzsébet hercegnő az Egyesült Királyság uralkodója lett. Fülöpnek a királynő férjeként gyakorlatilag semmilyen alkotmányos szerepe nem volt, állami ügyiratokba hitvesével ellentétben nem tekinthetett bele, és formailag saját feleségének alattvalója lett, amikor Erzsébet királynő 69 évvel ezelőtt trónra lépett.

A királyi pár, II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg gyermekeiekkel, Károly herceggel és Anna hercegnővel 1952-ben
A királyi pár, II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg gyermekeiekkel, Károly herceggel és Anna hercegnővel 1952-ben
Fotó: AFP

Ráadásul még saját gyermekei sem az ő nevét viselik. Történelmi források szerint Fülöp szerette volna, ha feleségének megkoronázása után a királyi ház felveszi a Mountbatten vagy az Edinburgh nevet, ám - nem kis bosszúságára - Winston Churchill, II. Erzsébet királynő első miniszterelnöke rábeszélte a fiatal uralkodót a Windsor-ház nevének megtartására.

Fülöp már a 90. születésnapja alkalmából vele és róla készült BBC-portréműsorban megígérte, hogy azontúl jóval kevesebb nyilvános megjelenést vállal, mivel szavai szerint ebben a korban „az ember már lefelé tart fizikailag, szellemileg és általában is jobb kiszállni még a szavatossági idő lejárta előtt”.  Ennek az ígéretének azonban csak hat évvel később, 2017 őszén tett eleget, amikor az udvar hivatalosan bejelentette, hogy Fülöp herceg visszavonult minden közszerepléstől. Addig azonban a királynő férje sokszor hozta igen kellemetlen helyzetbe a kiszólásaitól már előre rettegő udvari protokollosokat.

Leghíresebb nyilvántartott tréfálkozásainak egyike Magyarországon hangzott el 1993-ban, amikor egy brit turistának azt mondta, hogy „maga még nem lehet itt túl régen, hiszen nincs is sörhasa”. Cate Blanchett színésznővel, akivel a londoni királyi rezidencián, a Buckingham-palotában, egy fogadáson elegyedett szóba, állítólag elromlott DVD-lejátszóját akarta megcsináltatni, miután értesült arról, hogy az Oscar-díjas világhíresség a „filmiparban” tevékenykedik.

Néhány éve, az egyik skóciai elektronikai gyárban tett látogatása alkalmával egy szerinte kevéssé sikerült termékre azt mondta: ez úgy néz ki, mintha egy indiai rakta volna össze. Az udvar ezért a megjegyzésért később nyilvánosan elnézést kért.

Fülöp hercegnek azonban mindezt az ország és a világ mindig megbocsátotta, hiszen mindenki tudta, hogy a kifelé mutatott, sokszor érdes modor és a nem egyszer sértő poénokra hajlamosító humor mögött mély érzésű, a királyi család és a monarchia integritásának megőrzéséért minden áldozatra kész ember rejlett.

Ő volt az például, aki a legidősebb fiú, Károly trónörökös és felesége, Diana egyre hangosabb házasságtörési botrányai közepette pártfogásába vette és személyes hangú levelekkel bátorította a hercegnőt. „Jutalma” az lett, hogy az összeesküvés-elméletek gyártói egyenesen őt vádolták a Diana életét 1997-ben kioltó párizsi autóbaleset „megszervezésével”, ám Fülöp e rendkívül durva teóriákra elegáns távolságtartással nem is reagált.

Számos államfő és uralkodó nyilvánított részvétet Fülöp herceg halála után

Őszinte részvétét fejezte ki a  brit királyi családnak és a briteknek XVI. Gusztáv svéd király és felesége, Szilvia királyné, nagyszerű barátnak nevezve az elhunyt herceget, hozzátéve: példaértékű, ahogy a herceg Nagy-Britanniát szolgálta. Ugyancsak együttérzését fejezte ki V. Harald norvég király és családja.

Áder János részvéttávirata II. Erzsébet brit királynőnek

Részvéttáviratot küldött Áder János köztársasági elnök II. Erzsébet brit uralkodónak férje, Fülöp herceg halála miatt pénteken.

„Felség! Nagy szomorúsággal értesültem arról, hogy életének századik esztendejében elhunyt ő királyi fensége Fülöp, Edinburgh hercege. Engedje meg, hogy ezúton fejezzem ki Felségednek a magyar nép őszinte együttérzését. Ezekben a fájdalmas órákban szívből osztozunk a királyi család és egész országuk gyászában” - írta Áder János.

A köztársasági elnök hozzátette: Fülöp herceg személyében Magyarország nagy barátját veszítettük el, aki közéleti szereplőként és sportemberként is sokat tett a magyar-brit kapcsolatok elmélyítéséért.

Emlékét tisztelettel megőrizzük - írta Áder János.

Részvétét fejezte ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök is: „Fülöp herceg hiányozni fog a világnak és Izraelnek” - áll a miniszterelnök Twitteren közzétett üzenetében.

Narendra Modi indiai miniszterelnök is részvétét nyilvánította, Twitter-üzenetében megemlékezve az elhunyt „kiváló katonai pályafutásáról”, hozzátéve, hogy a herceg egyúttal számos közösségi kezdeményezést is felkarolt.

Félárbócra eresztették a kormányzati épületek zászlóit Új-Zélandon is. Az ország miniszterelnöke, Jacinda Ardern közleményben megemlékezett az elhunyt által alapított Edinburgh hercege díjról - amelyet Új-Zélandon Hillary-díjnak neveznek - hozzátéve, hogy az ifjúsági díjátadó program sok új-zélandi fiatalnak nyújtott segítséget.

Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök a részvétnyilvánításában rámutatott az elhunyt szerepére a második világháborút követő brit-német megbékélésben, „győztes személyiségnek” nevezve az elhunytat. „Fülöp herceg nagy népszerűségnek és tiszteletnek örvendett Németországban” - tette hozzá.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a Twitteren a meggyőződések emberének nevezte a herceget, aki sokat tett Kanada társadalmáért és a világ többi országáért. Kiemelte a jó kapcsolatot a herceg és a kanadai fegyveres erők közt, utalva arra, hogy Fülöp herceget 2011-ben a kanadai királyi légierő és a királyi tengerészet tiszteletbeli tábornokává, illetve tengernagyává avatta. Hozzátette, hogy a herceg több mint 40 kanadai szervezet támogatója volt, egyebek közt az ország űrkutatásáért felelős intézményének is.

A brit korona egyik szimbólumának nevezte részvétnyilvánításában a herceget Andrzej Duda lengyel elnök, hozzátéve, hogy halála pótolhatatlan veszteség az Egyesült Királyság, a brit Nemzetközösség és az egész nemzetközi közösség számára.     

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök sajtótájékoztatóján nyilvánított részvétet, az ország külügyminisztere, Marcelo Ebrard pedig a közösségi médiában megjelent üzenetében emlékezett meg az elhunytról.

Kapcsolódó írásaink