Külföld

Japán–amerikai szövetség Kína megerősödése ellen

Figyelmeztetés az agresszoroknak

Továbbra is szorosan együttműködik Japánnal egyebek közt az észak-koreai nukleáris leszerelés ügyében az Egyesült Államok – jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden Tokióban, ahová Lloyd Austin védelmi miniszterrel látogattak.

Japán–amerikai szövetség Kína megerősödése ellen
Antony Blinken
Fotó: AFP/Kim Kyung-Hoon

A külügyminiszter japán hivatali partnerének kiemelte, hogy mind Tokió, mind pedig Washington elkötelezett a demokrácia, az emberi jogok és a jogállamiság ügyében, és leszögezte, hogy ezen értékek a világ sok helyén veszélyben forognak, például Mianmarban és Kínában. Blinken figyelmeztette Kínát, hogy ne folyamodjon erőszakos megoldásokhoz például a Dél-kínai-tengeren. Kisi Nobuo japán védelmi miniszter a két miniszter útját határozott üzenetnek nevezte, amely szerinte megmutatja Washington elkötelezettségét a térség felé.

Az amerikai pénzügyminisztérium egyébként közzétette honlapján, hogy januárban már a huszadik egymást követő hónapban volt japán tulajdonban a legtöbb amerikai állampapír, pontosan 1276,7 milliárd dollár értékben. Időközben az amerikai szenátus jóváhagyta Deb Haaland belügyminiszteri kinevezését, ezzel az új-mexikói Laguna Pueblo törzshöz tartozó demokrata politikus lett az Egyesült Államok történetének első őslakos, indián származású szövetségi minisztere.

Haaland várhatóan kulcsszerepet játszik majd Joe Biden amerikai elnök azon erőfeszítéseiben, hogy az Egyesült Államok 2050-re elérje a szén-dioxid-semlegességet.

Kapcsolódó írásaink