Külföld

Inspiráló és előremutató a Hungary Helps

Charlie Weimers: Csak a konzervatív kormányok lépnek fel a keresztényüldözés ellen

A baloldal elkendőzi a keresztényüldözést, csak a konzervatív kormányok cselekszenek – mondta lapunknak Charlie Weimers, az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) frakcióhoz tartozó Svéd Demokraták európai parlamenti képviselője. A politikus méltatta a magyar erőfeszítéseket is.

Inspiráló és előremutató a Hungary Helps
A Svéd Demokraták politikusa komolyabb fellépést vár az uniótól
Fotó: Európai Parlament

– Milyen megközelítést javasol az uniónak az üldözött keresztények megsegítésére a világban?

– Három javaslatom is van az unió­nak. Először is szankciókat kell bevezetni azon országokkal szemben, amelyek elnézik, vagy egyenesen bátorítják a keresztényüldözést. Másodszor, fontos lenne, hogy egyáltalán megalkossuk a keresztényellenes üldözés pontos definícióját. Harmadszor pedig, az Európai Külügyi Szolgálat diplomáciai testületének jobban kell ismernie az unió vallásszabadságot érintő irányelveit.

– Aránytalanul háttérbe van szorítva ez a téma Európában?

– A világ kétmilliárd-háromszáznyolcvanmillió kereszténye közül minden nyolcadik magas fokú üldöztetéssel szembesül. Ez nem igazán illeszkedik a baloldal interszekcionalista narratívájába. Ebből fakad, hogy amikor azt javasoltuk, készüljön európai parlamenti jelentés a keresztényüldözésről, logikai akrobatamutatványt produkálva azt felelték, hogy a keresztények áttérhetnek más vallásra.

– Mi a véleménye a keresztények védelmében tett magyar erőfeszítésekről?

– Magyarország inspirált és innovációt mutatott be. Kezdeményezte például az első és a második nemzetközi konferenciát a keresztényüldözésről, összehozta a kormányokat az üldöztetés és népirtás áldozataival. Az innovatív Hungary Helps program inspirálta az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatalának üldöztetéssel és népirtással kapcsolatos programját, ami jelentős támogatást nyújtott az Észak-Irakban élő keresztényeknek és jazidiknek, hogy talpra álljanak az Iszlám Állam által elkövetett népirtás után. Szomorú tény, hogy csak a konzervatív kormányok lépnek fel érdemben a keresztényüldözés ellen. Remélem, hogy a keresztény szavazók erre is emlékezni fognak majd a jövő évi svédországi választásokon.

Kapcsolódó írásaink