Külföld

Megsértette a magyarok méltóságát Iohannis

Elmarasztalták a román államfőt

Jogos volt megbírságolni Klaus Iohannis román államfőt magyarellenes gyűlöletbeszéde miatt – áll a bukaresti ítélőtábla első fokú ítéletében, amely elutasította az államfő óvását és helybenhagyta azt a bírságot, amelyet a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CDNC) rótt ki Iohan­nisra.

Az elnök ugyanis tavaly április 29-i televíziós beszédében magyar nyelvű „Jó napot kívánok, PSD!”, illetve „Jó napot, Ciolacu!” köszöntésekkel gúnyolódva azzal vádolta az ellenzéki Szociáldemokrata Pártot (PSD), hogy odaadná Erdélyt a magyaroknak, a PSD-elnöknek pedig feltette azt a gúnyos kérdést: vajon mit ígért Orbán Viktor magyar miniszterelnök cserébe a megegyezésért? A CDNC szerint Iohannis megsértette a magyar nemzetiségű román állampolgárok emberi méltóságát, és ötezer lejes (360 ezer forint) bírságot szabott ki a rá. A bíróság ítélete nem jogerős, az államfőnek 15 napja van a fellebbezésre.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom