Külföld

Nem valószínű Trump leváltása

Többéves folyamat vezetett a Capitolium ostromához, de működik a demokratikus rendszer – mondta lapunknak Csizmazia Gábor, az NKE Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének munkatársa.

Nem valószínű Trump leváltása
Csizmazia Gábor
Fotó: NKE

– Hogy juthatott idáig az Egyesült Államok?

– Ez egy többéves folyamat eredménye. A 2010-es években kezdődött az az identitásalapú politika, ami ma már mindkét félre jellemző. A demokrata oldal 2012-ben megfogalmazta, hogy ha valaki nem támogatja Obama programját, az csak azért lehet, mert gonosz, rasszista vagy homofób. Már csak dacból is megválasztotta Donald Trumpot az a társadalmi réteg, amelyik azt gondolja, hogy az amerikai állam megfeledkezett róluk. Mostanra két szemben álló, párbeszédre képtelen erő alakult ki.

– Beszélhetünk a demokrácia kudarcáról?

– Szerintem nem. Maga az intézményrendszer működik. Rendszer­szintű problémáról beszéltek már akkor is, amikor Trump bíróságokon támadta az eredményt. Holott ez teljesen szabályos eljárás volt. Szabályos keretek között zajlott tegnap a kongresszusban is, amikor republikánus szenátorok éltek törvény adta jogukkal. A fékek és ellensúlyok rendszere működött. Érdekes kérdés, hogyan gondolhatták a tüntetők, hogy ez bármire vezethet, másrészről meg az is, miért nem készültek fel a Capitoliumot védő erők.

– Leválthatják-e Trumpot?

– Felmerült megint az impeachment gondolata, de ez már két hét alatt nem fog átmenni. Trumpnak most már érdeke menteni, ami menthető, és megpróbálja a békés átadás-átvételt. A demokraták ráadásul tudnak profitálni ebből
az ostromból.

– Milyen lehet a republikánusok jövője?

– Vannak konzervatívok, akik sose szavaznának Trumpra, és vannak azok, akik úgy érzik, az intézményrendszer cserbenhagyta őket. A nagy kérdés az, hogy tudnak-e olyan jelöltet állítani 2024-ben, aki mindkét csoportot megszólítja. Nem lehet véletlen, hogy több befolyásos konzervatív felvállalta, hogy kifogást emel az eredmény ellen.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom