Külföld

Trump nem ismeri el Biden győzelmét

Donald Trump hivatalban lévő amerikai elnök szerdán Washingtonban összegyűlt hívei előtt kijelentette, hogy soha nem fogja elismerni vereségét, illetve Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzelmét az elnökválasztáson. Ezt követően a hatóságok lezárták a Capitoliumot, mert Trump-párti tüntetők ostromolták meg az amerikai törvényhozás épületét.

Trump nem ismeri el Biden győzelmét
Trump-párti tüntetők a Capitolium előtt
Fotó: AFP/Samuel Corum/

Szerdán a hatóságok lezárták a washingtoni Capitoliumot, mert Trump-párti tüntetők ostromolták meg az amerikai törvényhozás épületét. A képviselőház és a szenátus ülését, amelyen hivatalosan bejegyzik az elektorok Joe Bidenre leadott szavazatát, felfüggesztették. A képviselőket a rendőrség kísérte ki az épületből.

Trump hívei behatoltak a Capitoliumba
Trump hívei behatoltak a Capitoliumba
Fotó: AFP/Win McNamee

A televíziók értesülése szerint a hatóságok könnygázt vetettek be az erőszakot alkalmazó, az elnököt támogató több száz tüntető ellen, és a rend fenntartása érdekében erősítést kértek.

Washington polgármestere helyi idő szerint délután 6 órától kijárási tilalmat rendelt el.

A képviselőházi republikánusok vezetője a Trump-párti tüntetés beszüntetését követeli

A Capitoliumnál zajló tüntetés „Amerikától idegen”, „azonnal véget kell neki vetni” - jelentette ki a Fox News konzervatív hírtelevíziónak adott interjújában Kevin McCarthy, a képviselőház republikánus frakciójának vezetője, miután Trump-párti tüntetők erőszakkal behatoltak a Capitolium épületébe a kongresszus két házának ülése közben.

McCarthy elmondta, hogy a Capitolium rendőrségének tagjaival van, és hallotta a rádiójukon, hogy 10-15 perccel korábban lövések dördültek.

Hozzátette a Fox News nyilvánossága előtt, hogy beszélt Trumppal, és sürgette őt, adjon ki nyilatkozatot a tüntetők lecsillapítása érdekében. Trump ezt követően adott ki egy Twitter-üzenetet, amelyben békés tüntetésre szólította őket.

Pelosi a nemzeti gárdát mozgósítaná

Az amerikai nemzeti gárda mozgósítását kérte a Capitoliumot ostromló Trump-párti tüntetőkkel szemben Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke és Muriel Bowser, a főváros demokrata párti polgármestere - közölte az MSNBC amerikai hírtelevízió.

Objektum doboz

A Fehér Ház időközben közölte, hogy a nemzeti gárda mellett más szövetségi biztonsági szolgálatokat is mozgósítanak Washingtonban. Maryland és Virginia is bejelentette, hogy katonákat küldenek rendfenntartásra a fővárosba.

 Helyszíni tudósítások szerint a rendőrség közép-európai idő szerint éjfélre kiszorította a Capitolium előtti területről a tiltakozókat, a tömegoszlatás során villanógránátokat és könnygázt vetettek be.
Chris Miller ügyvivő védelmi miniszter bejelentette, hogy teljes készenlétbe helyeztek a nemzeti gárdát a szövetségi fővárosban.
A hatóságok arról számoltak be, hogy a behatolás során egyesek irritációt okozó szereket vetettek be a rendőrök ellen, a helyszín közelében pedig egy robbanóeszközt találtak.
Eddig tizenhárom embert vettek őrizetbe.

Az üléseket közvetítő C-Span felvételeket mutatott könnygáz használatáról a képviselőház üléstermében. A még az épületben maradt képviselőket felkérték, hogy vegyék fel az ülések alatt tárolt gázmaszkokat.

A televíziók értesülése szerint a hatóságok könnygázt vetettek be az erőszakot alkalmazó, a leköszönő elnököt támogató tüntetők ellen, és rend fenntartása érdekében erősítést kértek.

Egy nőt meglőttek a Capitolium épületében

Meglőttek egy nőt a Capitolium épületében a Donald Trump elnököt támogató tüntetők behatolása közben - jelentette az AP.

Objektum doboz

A CNN hírtelevízió azt jelentette, hogy a nőt mellbe lőtték. A beszámoló szerint a parlamenti épület ostroma közben több rendőr is megsebesült, s közülük legalább egyet kórházba kellett szállítani.

Az NBC News értesülései szerint a nő elhunyt.

Objektum doboz

Sajtóértesülések szerint a Capitoliumban lőtték meg rendőrök, de azt egyelőre nem tudni, hogy azok közé tartozott-e, akik erőszakkal törtek be az épületbe.

Objektum doboz


A helyzet a tévétársaságok szerint teljesen kaotikus a Capitoliumban.

Tüntetők és a Capitolium őrsége az épületben
Tüntetők és a Capitolium őrsége az épületben
Fotó: Twitter

Biden: példátlan támadás alatt áll az amerikai demokrácia

Példátlan támadás alatt áll az amerikai demokrácia - jelentette ki Joe Biden megválasztott amerikai elnök helyi idő szerint szerdán este.

Biden hangsúlyozta: Trumpnak kamerák elé kell állnia, és fel kell szólítania híveit a Capitolium „zendüléssel határos ostromának” azonnali beszüntetésére.

Trump arra kérte a tüntetőket, hogy menjenek haza

Donald Trump leköszönő amerikai elnök arra kérte szerdai videoüzenetében a Capitoliumot megostromló támogatóit, hogy hagyják el a területet, és menjenek haza békében.

Objektum doboz

„Tudom, hogy fáj, tudom, hogy bánt, a választást ellopták tőlünk, földcsuszamlásszerű győzelmet arattunk, ezt mindenki tudja, különösen a másik oldal. De most haza kell mennetek, békére van szükségünk, törvényre és rendre van szükségünk” - hangsúlyozta Trump a Twitteren közzétett felvételen.
„Csalás történt, de nem játszhatunk ezen emberek kezére (...) tudom, hogyan éreztek, de menjetek haza békében” - mondta.

Trump tüntetésen közölte, hogy nem ismeri el Biden győzelmét

Az ügy előzménye, hogy Trump Washingtonban összegyűlt hívei előtt kijelentette, hogy soha nem fogja elismerni vereségét, illetve Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzelmét az elnökválasztáson. 

Lezárták a washingtoni Capitoliumot, mert Trump-párti tüntetők ostromolták meg az amerikai törvényhozás épületét
Lezárták a washingtoni Capitoliumot, mert Trump-párti tüntetők ostromolták meg az amerikai törvényhozás épületét
Fotó: AP/John Minchillo

Trump ismét az általa többször hangoztatott, széles körben elkövetett választási csalásokra hivatkozott, és felszólította alelnökét, Mike Pence-t hogy ne hirdesse ki Joe Biden győzelmét a kongresszus két házának együttes ülésén. Korábban Donald Trump arra szólította fel híveit a Twitteren, hogy békésen tüntessenek.

Objektum doboz

„Soha nem adjuk fel, soha nem ismerjük el a vereséget” - hangoztatta a Fehér Ház közelében található Ellipse parkban tartott megmozduláson a regnáló elnök. „Megállítjuk a lopást” - jelentette ki Trump a szerinte elcsalt választásra utalva.

Az amerikai elnök állítása szerint százezrek vettek részt a „Mentsd meg Amerikát” nevű megmozduláson. A tüntetés résztvevői a kongresszus együttes ülése ellen tiltakoztak, amelyen a várakozások szerint meg kellett volna erősíteni Joe Biden novemberi elnökválasztáson aratott győzelmét.

A Washington Post című amerikai lap szerint a parlamenthez tartozó legalább két épületet evakuálni kellett. A lap úgy tudja, Trump beszédében szólította fel híveit, hogy vonuljanak a törvényhozás épületéhez. Szemtanúk beszámolói szerint emberek százai vonultak a Capitolium felé.

Trump hívei a Capitolium épületéből
Trump hívei a Capitolium épületéből
Fotó: Getty Images/AFP/Cheriss May

Donald Trumpa tüntetők előtt tartott beszédében felszólította alelnökét, Mike Pince-t hogy ne hirdesse ki Joe Biden győzelmét a kongresszus rendkívüli ülésén. A leköszönő elnök „gyengéknek” nevezte a republikánus képviselőket.

„Ha Mike Pince helyesen jár el, megnyerjük a választásokat” - mondta az elnök Washingtonban összegyűlt hívei előtt. „Ha nem ezt teszi, szomorú lesz ez a nap az országunknak” - tette hozzá, sejtetve, hogy kételkedik a helyettese magatartásában.

A Capitolium őrsége megpróbálja megállítani Trump híveit, hogy behatoljanak az épületbe
A Capitolium őrsége megpróbálja megállítani Trump híveit, hogy behatoljanak az épületbe
Fotó: AFP/Saul Loeb

Pence ugyanakkor nem sokkal később kijelentette: nincs felhatalmazása arra, hogy egyoldalúan elutasítsa az elektori szavazatok kihirdezését.

Objektum doboz

Több republikánus képviselő jelezte, hogy elutasítja az egyes tagállamok eredményeit

Szerdán kezdődött meg a kongresszus rendkívüli ülése, amelyen hivatalosan bejegyzik az elektorok szavazatait, azonban több republikánus párti képviselő is jelezte, hogy elutasítja az egyes tagállamokban született eredményeket állítólagos választási csalásokra hivatkozva.

Elsőként Paul Gosar arizonai republikánus képviselő Ted Cruz texasi szenátor támogatásával emelt kifogást az elektori voksok elfogadása ellen. A rendes esetben pusztán formalitásnak számító ülést így akár csütörtökig is elhúzódhatott volna, mert a képviselőháznak és a szenátusnak külön-külön kell megvitatnia és szavaznia a kifogások ügyében. Az egyes szavazások két óra hosszat tarthatnak.

A dpa német hírügynökség szerint ezeknek a megszakításoknak nincs esélye sikerre, mivel a kongresszus mindkét házának jóvá kellene hagynia a kifogást, ami a képviselőházi demokrata többség ismeretében szinte kizárható.

Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője egyébként arra figyelmeztetett, hogy az elnökválasztás eredményének felülbírálása visszafordíthatatlan károkat okozna az országnak.

Mike Pence kijelentette: nincs felhatalmazása arra, hogy egyoldalúan elutasítsa az elektori szavazatok kihirdetését. Ugyanakkor üdvözölte az amerikai törvényhozók választási szabálytalanságokkal kapcsolatos kifogásait.

„Amennyiben az elnökválasztással kapcsolatban viták merülnek fel, úgy a szövetségi törvény értelmében a nép képviselői azok, akik megvizsgálják a bizonyítékokat és feloldják a vitákat a demokratikus eljárásban” - húzta alá a képviselőház és a szenátus együttes ülésén elnöklő Pence. A levezető elnök szerepe szigorúan protokoláris.

Biden korábban derűlátóan nyilatkozott

Joe Biden megválasztott elnök a nap folyamán derűlátóan nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy a két demokrata párti jelölt valószínű győzelmével a Georgia állambeli pótválasztáson az amerikai szövetségi szenátus is a demokraták ellenőrzése alá kerül. „Az amerikai nép tetteket és egységet követel. Bizakodóbb vagyok, mint valaha, hogy mindkettőt tudjuk majd biztosítani” - mondta. A két szenátusi helyért szoros a küzdelem, a szavazatszámlálás még nem zárult le.

Biden ismét kijelentette, hogy kész mindkét párttal együttműködni, „hogy nagyszerű dolgokat érhessenek el az amerikai nemzet számára”.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom