Külföld

„Brüsszel menekülttáborrá változtatná Európát”

Támogatja a magyar és a lengyel kormány álláspontját az uniós büdzsé ügyében az olasz Liga. A párt szerint a fősodratú sajtó elferdíti az eseményeket.

„Brüsszel menekülttáborrá változtatná Európát”
Matteo Salvini, az olasz Liga párt vezetője
Fotó: AFP/Piero Cruciatti

Online konferenciát tartott a hétvégén az olasz Macchiavelli Politikai és Stratégiai Tudományos Központ (Centro Studi Politici e Strategici Macchiavelli) az uniós költségvetéssel kapcsolatos magyar és lengyel vétó megvitatására. A központ elnöke, Daniele Scalea célja többek között a fősodratú sajtó egyoldalú tájékoztatásának ellensúlyozása volt.

„Sorsdöntő pillanat jött el az unió életében” – jelentette ki Guglielmo Picchi, a Liga parlamenti képviselője. A jobboldali ellenzéki politikus elismerően szólt a magyar és a lengyel kormány határozott álláspontjáról. Úgy vélte, a két ország vezetője nem kizárólag saját nemzetéért, hanem minden tagállam érdekében lép fel, hogy egyetlen tagország belpolitikája se szenvedhessen el külső beavatkozást.

Képviselőtársa, Marco Maggioni szerint az olasz sajtó felszínesen és elferdítve számolt be arról, hogy Lengyelország és hazánk vétót emelt a költségvetéshez csatolandó úgynevezett jogállamisági kondicionalitás, azaz az uniós források politikai feltételekhez kapcsolása ellen. A politikus hangsúlyozta: antidemokratikus eszközökkel próbálják zsarolni azokat az országokat, amelyek szívügyüknek tartják nemzeti identitásukat és fennmaradásukat, a koronavírus-válságot kihasználva megpróbálják megtörni a két ország ellenállását a család védelme, a zsidó-keresztény gyökerek megőrzése és a bevándorlásellenes nézetei miatt. Maggioni emlékeztetett arra, hogy Magyarország kormányát többször is demokratikus módon újraválasztották a magyarok. Mint mondta, az európai álom egyik alappillére a szubszidiaritás elve volt. Az unió azonban egyre erőteljesebben avatkozik be a tagállamok belügyeibe, amikor pedig nem teheti, akkor világnézetét megpróbálja zsarolással rájuk erőltetni, kihasználva akár a jelenlegi súlyos vészhelyzetet is.

A Liga képviselője felszólalásában azzal vádolta az Európai Bizottságot, hogy a tömeges bevándorlás támogatásával menekülttáborrá változtatná Európát.

Kapcsolódó írásaink