Külföld

Málta szocialista kormánya ellen mégsem indít eljárást a baloldali többségű Európai Parlament

Több száz üzenetet váltott a máltai igazságügyi miniszter Yorgen Fenech üzletemberrel, akit azzal vádolnak, hogy ő rendelte meg Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró 2017-es meggyilkolását – jelentette kedden a helyi média.

Málta szocialista kormánya ellen mégsem indít eljárást a baloldali többségű Európai Parlament
Edward Zammit máltai igazságügyi miniszter
Fotó: Dursun Aydemir / ANADOLU AGENC

A Times of Malta című napilap beszámolója szerint Edward Zammit miniszter és Fenech mintegy 700 alkalommal váltottak üzenetet 2019 januárja és októbere között a WhatsApp nevű szolgáltatón keresztül. Fenechet 2019 novemberében tartóztatták le.

A miniszter nem tagadta, hogy üzeneteket váltott az üzletemberrel, de azt mondta, hogy már jóval a letartóztatása előtt megszakította a kapcsolatot vele. Hozzátette, hogy nem állt vele üzleti kapcsolatban. Zammit júliusban még úgy fogalmazott, hogy nincs kapcsolat köztük, noha azt elismerte, hogy ismeri az üzletembert.

A WhatsApp-üzenetváltás Fenech telefonjában szerepelt, a belőle kinyert adatokat várhatóan a következő hónapban mutatják be a bíróságnak.

Daphne Caruana Galiziát 2017 októberében egy autójába rejtett pokolgéppel gyilkolták meg. Az újságíró számos korrupciós ügyet derített fel, amelyek nyomán több magas rangú politikus és kormányzati tisztviselő kellemetlen helyzetbe került. Caruana Galiziának nem sokkal a halála előtt információk kerültek birtokába egy olyan erőmű-beruházásról, amelyben Fenech is érdekeltséggel bír. Fenech azt mondta a rendőrségnek, hogy üzeneteket váltott Joseph Muscat korábbi miniszterelnökkel és annak kabinetfőnökével, Keith Schembrivel is. Az üzletember szerint a gyilkosság valódi kitervelője Schembri volt, Muscat pedig tudott az ennek leplezésére irányuló erőfeszítésekről. Mindkét férfi tagadta ezeket az állításokat.

A Galizia-merénylet miatt az Európai Parlamentben már több jobbközép képviselő is rámutatott a kettős mércére, hogy míg Lengyelország és Magyarország ellen jogállamisági eljárás indult, a baloldali vezetésű Málta és Szlovákia  - ahol szintén megöltek egy oknyomozó újságírót, Ján Kuciákot - még mindig nem.

Antonio Tajani, az EP volt elnöke tavaly év végén azt nyilatkozta, „ha kiegyensúlyozott Európát akarunk, ha szigorúak akarunk lenni, akkor ugyanolyan mértékben kell szigorúnak lenni mindenkivel”. Az akkor leköszönő, előző Európai Bizottságot azzal vádolta, hogy túl sokáig hunyt szemet Máltával szemben, pedig a Galizia-gyilkosság „megrendelői vagy cinkosai a szocialista kormánypalotába voltak bejáratosak”. 

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom