Külföld

Súlyosbodik a klánbűnözés

Egy év alatt harminc százalékkal nőtt az arab klánok által elkövetett bűncselekmények száma Észak-Rajna-Vesztfáliában

Súlyosbodik a klánbűnözés
Egyre többször támadnak intézkedő rendőrökre Németországban, az elkövetők gyakran bevándorló hátterű fiatalok
Fotó: AFP/Sebastian Kahnert

A németországi tartomány belügyminisztere, Herbert Reul hétfő esti sajtótájékoztatóján elmondta, többek között rablásokról, csalásokról és szervezett bűnözésről van szó, ami azt mutatja, hogy egyes csoportok ugyanúgy működnek, mint a maffia. A tavalyi évben a német Focus című lap közlése szerint 6104 bűncselekményt követtek el klánok tagjai a tartományban, amely harminc százalékos növekedés 2018-hoz képest, a jelenleg aktív csoportok száma 111, a rendőrség 3779 tagot tart számon adatbázisában. A bűnesetek elkövetése a hivatalos tájékoztatás szerint többek között annak köszönhető, hogy a rendőrség nagyobb hangsúlyt fektet a klánok elleni nyomozásra.

Berlinben vasárnap öt rendőr sérült meg intézkedés közben. A Die Welt című lap szerint a német főváros nagyrészt bevándorlók lakta Neukölln negyedében történt az incidens. Amikor a rendőrök a helyszínre értek, az ott tartózkodó emberek egy csoportja rájuk támadt, a biztonsági erők könnygázt is bevetettek, végül sikerült lecsillapítani a kedélyeket.

Nem sokkal korábban, augusztus 8-án szintén akadályozták a rendőrök munkáját Berlinben, a Tegel repülőtér közelében lévő tónál, ahol megerőszakoltak egy tizenöt éves lányt. A Der Tagesspiegel című lap információi szerint a helyszínre érkező rendőröket üvegekkel dobálták meg a fürdőzök, végül további egységeket irányítottak a tóhoz, és sikerült a helyzetet ellenőrzés alá vonni. A hatóságok nem árultak el több részletet az esetről, ahogy az őrizetbe vett feltételezett erőszakolóról sem. A Der Tagesspiegel úgy tudja, hogy a rendőrökre migrációs háttérrel rendelkező fiatalok támadtak rá.

A német szövetségi parlament egyébként egy több mint 67 ezer ember által aláírt online petíció nyomán hamarosan vitázhat arról, készüljön-e tanulmány, amely felméri, jelen van-e a német rendőrségen belül a faji alapú megkülönböztetés.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom