Külföld

Telefonon egyeztetett Putyin és Lukasenka

Telefonon vitatta meg Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a Fehéroroszországban és az ország körül kialakult helyzetet - jelentették szombaton orosz hírforrások a BeLta fehérorosz hírügynökségre, illetve a fehérorosz kormány sajtószolgálatára hivatkozva.

Telefonon egyeztetett Putyin és Lukasenka
Aljakszandar Lukasenka leadja szavazatát
Fotó: AFP/Viktor Tolochko

„Szükség van arra, hogy kapcsolatba lépjek Vlagyimir Putyinnal, mert a tüntetéshullám már nem csak Fehéroroszország számára jelent fenyegetést” - fogalmazott szombaton Minszkben Lukasenka. Szavait egyes elemzők úgy értékelték, hogy Lukasenka Putyinhoz fordul segítségért.

A BeLta fehérorosz hírügynökség által idézett nyilatkozatában Lukasenka egyúttal kijelentette: 2004-es, ukrajnai „narancsos forradalomhoz” hasonló események zajlanak Fehéroroszországban.

A Kreml biztos abban, hogy találnak megoldást a fehéroroszországi problémákra

Vlagyimir Putyin orosz elnök és fehérorosz hivatali partnere, Aljakszandr Lukasenka kifejezték meggyőződésüket, hogy hamarosan megoldást találnak minden problémára, amely az elmúlt időszakban felmerült Fehéroroszországban - közölte a Kreml szombaton a két vezető telefonbeszélgetéséről kiadott közleményben.

„Nem szabad, hogy ezeket a problémákat kihasználva destruktív erők kárt tegyenek a két ország (Fehéroroszország és Oroszország) közötti, az unió keretén belül megvalósuló, kölcsönösen előnyös együttműködésben ” - fogalmazott a moszkvai elnöki hivatal a számos megfigyelő szerint elcsalt fehérorosz elnökválasztás miatt kirobbant tiltakozásokra utalva.

Lukasenka: Nincs szükség külföldi közvetítőkre

Fehéroroszországnak van alkotmányos, megválasztott kormánya, nem szorul rá, hogy külföldi kormányok vagy közvetítők oldják meg az országban kialakult helyzetet - jelentette ki a fehérorosz elnök szombaton Minszkben.

Aljakszandr Lukasenka a védelmi minisztérium stratégiai központjában járt, itteni nyilatkozatát idézte a Belta állami hírügynökség. „Nem szolgáltatjuk ki az országot senkinek” - jelentette ki az elnök.

Szombaton ismét több tízezren vonultak az utcára Minszkben tiltakozva a hat nappal korábbi, az Egyesült Államok és az Európai Unió állásfoglalása szerint is elcsalt fehérorosz elnökválasztás eredményének a meghamisítása, majd ezután a tüntetőkkel szemben alkalmazott hatósági erőszak ellen. A tiltakozók virágot helyeztek el azon a helyen, ahol a héten a rendőri erőszak következtében életét vesztette egy tüntető, és azt skandálták, hogy Lukasenka gyilkos, és távoznia kell a hatalomból.

Több tucat újságírót vettek őrizetbe a tüntetések kezdete óta

A fehérorosz biztonsági erők mintegy hetven olyan újságírót vettek őrizetbe a múlt vasárnapi elnökválasztás óta, akik az állítólagos tömeges választási csalásokról és az emiatt kezdődött tüntetésekről számoltak be - közölték újságírószervezetek.

Huszonhárman közülük még csütörtökön is őrizetben voltak - jelentette pénteken a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi szervezet, a Belorusz Újságírószövetség (BAJ) közlésére hivatkozva.

A hatóságok országszerte több ezer ember vettek őrizetbe, és két tüntető halálának a hírét erősítették meg
A hatóságok országszerte több ezer ember vettek őrizetbe, és két tüntető halálának a hírét erősítették meg
Fotó: Sergei GAPON / AFP

Közlésük szerint a médiamunkásokat önkényesen letartóztatták, megverték, és egyes esetekben hosszabb időre bebörtönözték. A választások napja óta 29 esetben jelentettek a szövetségnek újságírók ellen elkövetett rendőri erőszakot. Legalább hét riporter súlyosan megsérült.

„Teljességgel elfogadhatatlan a szabad sajtó elleni ilyen támadás, különösen egy európai országban” - mondta Michael Rediske, a Riporterek Határok Nélkül szóvivője az Európai Uniós tagállamok pénteki brüsszeli külügyminiszteri találkozójához időzítve, amelynek egyik fő témája volt, hogy szankciókat készítsenek elő a tiltakozókkal szembeni erőszak elkövetői és a választási eredmények meghamisításáért felelősök ellen.

Augusztus 9-e óta az internet teljesen vagy részben elérhetetlen - tették hozzá. A legtöbb hírportál továbbra is le van tiltva.

Lukasenka-maszkos tüntetők Fehéroroszországban
Lukasenka-maszkos tüntetők Fehéroroszországban
Fotó: STR / NurPhoto / NurPhoto via

Fehéroroszországban a választás óta minden nap az utcára vonulnak az emberek, tüntetéseket jelentettek Minszkből, Grodnóból, Bresztből és más városokból is. A hatóságok országszerte több ezer ember vettek őrizetbe, és két tüntető halálának a hírét erősítették meg.

Morawiecki: Washington szerepe fontos a helyzet kezelésében

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szerint a fehérorosz elnökválasztás utáni helyzet kezeléséhez nemzetközi szolidaritásra van szükség, és ebben fontos Washington szerepe is.

Morawiecki szombaton Varsóban Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel tárgyalt, és a találkozóról a lengyel kormányszóvivő tájékoztatott.

A lengyel miniszterelnök megerősítette azt álláspontját, amely szerint Fehéroroszországban meg kell ismételni az elnökválasztást, nemzetközi megfigyelők részvételével.

Azzal kapcsolatban, hogy a Morawiecki által előző nap a szejmben ismertetett, a fehéroroszországi politikai üldözöttek támogatását célzó ötpontos programban egy lengyel-amerikai alapról is szó esett, a szóvivő úgyfoglalt állást: a fehérorosz helyzet megoldásában Washington is érdekelt, hiszen „geopolitikai kérdésről” van szó, amely hatással van az Egyesült Államokra is.

Hatósági személyek ártalmatlanítanak egy tüntetőt Minszkben
Hatósági személyek ártalmatlanítanak egy tüntetőt Minszkben
Fotó: Celestino Arce / NurPhoto / Nu

Az ENSZ-főtitkár önmérsékletre és nyugalomra int

António Guterres ENSZ-főtitkár pénteken önmérsékletre és nyugalomra intett mindenkit Fehéroroszországban, ahol a múlt vasárnapi elnökválasztás óta pénteken hatodik napja tartottak a tüntetések - közölte szóvivője.

A főtitkár szoros figyelemmel követi a fehéroroszországi helyzetet - mondta egy nyilatkozatában Stephane Dujarric szóvivő.

Szavai szerint az ENSZ vezető diplomatája annak fontosságát hangsúlyozta, hogy minden fehérorosz ember számára biztosítsák polgári és szabadságjogainak gyakorlását, beleértve azt, hogy a törvényeknek megfelelően, békésen fejezhessék ki nézeteiket - hangsúlyozza a kínai hírügynökség által ismertetett nyilatkozat.

Guterres felszólította a fehérorosz embereket, hogy párbeszéd útján kezeljék a választások után elszenvedett sérelmeiket, és őrizzék meg a békét az országban.

Guterres felszólította a fehérorosz embereket, hogy párbeszéd útján kezeljék a választások után elszenvedett sérelmeiket
Guterres felszólította a fehérorosz embereket, hogy párbeszéd útján kezeljék a választások után elszenvedett sérelmeiket
Fotó: Sergei GAPON / AFP

Előzőleg pénteken Dujarric azt mondta, hogy a világszervezet üdvözli a letartóztatottak egy részének csütörtök éjjeli szabadon bocsátását, és a szabadon bocsátások folytatását szorgalmazta.

„Értesültünk a fehérorosz belügyminiszternek az erő alkalmazása miatt tett bocsánatkérő nyilatkozatáról, és a szóban forgó incidensek és vádak alapos kivizsgálását várjuk” - mondta szokásos napi internetes sajtótájékoztatóján.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete a folyamatosan változó helyzetre tekintettel kapcsolatban marad a fehérorosz hatóságok New York-i, genfi és minszki képviselőivel - tette hozzá.