Külföld

Szicíliának elege lett Conte politikájából

Nello Musumeci kormányzó szigorú intézkedéseket vezetett be a szigeten, meg akarja akadályozni, hogy a migránsok újra elmélyítsék a koronavírus-válságot

Saját kezébe vette Szicília a migránsválság kezelését, ha már a római kormány tehetetlen. Több olaszországi tartományban választásokra készülnek.

Szicíliának elege lett Conte politikájából
Nem csökken a migrációs nyomás Olaszország déli és északi részén sem, a járványügyi intézkedések betartása egyre nagyobb gondot jelent
Fotó: AFP/Dario Pignatelli

Szembeszáll Szicília vezetése Giuseppe Conte baloldali kormányának laza bevándorláspolitikájával: szigorú szabályokat vezetett be, és megtiltotta a bevándorlók elhelyezésére szolgáló sátortáborok felállítását Nello Musumeci, a sziget kormányzója. Musumeci rendeletet bocsátott ki, amely a migránskrízisre hivatkozva megszigorítja a Szicíliába érkező hajók kikötését, illetve a migránsok szigeten való tartózkodásának feltételeit. Az új koronavírus-fertőzések számának növekedése miatt a helyi lakosságra vonatkozó korlátozásokat is bevezetett. „A kormány által megoldásként kínált sátorokból kialakított migránsközpontok nem megfelelőek a bevándorlók karanténba helyezésére. Az együttélés feltételei nem biztosítják a vírus terjedésének megfékezését, de arra sem alkalmasak, hogy megakadályozzák a migránsok szökését” – magyarázta döntését a sajtónak a kormányzó.

A rendelet minden érkező migráns számára kötelezővé teszi az egészségügyi mintavételt, illetve szigorú szankciókkal bünteti a szabálysértőket. Musumeci hetek óta vészhelyzet elrendelését sürgeti a kormányfőnél. Úgy fogalmazott: Conte cserbenhagyta Olaszországot és Szicíliát. Musumeci szerint a kormánynak becsülettel be kellene ismernie, hogy nem dolgozott ki semmiféle tervet a migrációs vészhelyzet kezelésére. A kormányzó rendelete szerint kizárólag az egészségügyi szervek által is jóváhagyott épületekben megengedett a bevándorlók elhelyezése, erről a továbbiakban a kormánynak kötelessége gondoskodni. A helyi lakosság védelmében megszigorítja a szórakozóhelyek és a tengerparti fürdőhelyek ellenőrzését, illetve mintavételt rendelt el a teljes lakosságon.

Közben elkezdődött a szeptember 20–21-én esedékes helyhatósági választásokat előkészítő kampány Olaszországban. Toscana, Liguria, Campania, Puglia, Veneto és Marche tartományban mérhetik össze erejüket a politikai erők ősszel. A végeredmény a baloldali kormány jövőjét is meghatározhatja.

Toscanában a jobbközép koalíció közös jelöltje – korábban a Liga európai parlamenti képviselője –, Susanna Ceccardi készen áll, hogy elmozdítsa helyéről az évtizedek óta regnáló baloldali vezetést, a harc azonban nagyon éles, és a politikai kampány nem minden esetben folyik demokratikus keretek között.

Sajtóforrások hírt adtak arról, hogy a hétvégén Matteo Salvini kampánykörútját több alkalommal is tüntetők zavarták meg Toscanában. A baloldali szavazótáborból összeverődött százfős csoport zavarta meg a bevándorlásellenes politikus beszédét Empoliban. „Empoli megtagad, Salvini” bekiabálásokkal és transzparensekkel juttatták a Liga vezérének tudtára, hogy nem kívánt személy a vörös erődként nyilvántartott tartományban.  „A zavargások helyett inkább dolgozzatok” – fordult Salvini a tüntetőkhöz. „Nem fasiszták, hanem büszke olaszok vagyunk” – válaszolt a baloldali aktivisták rágalmaira. Salvini számos videót osztott meg Facebook-oldalán, amely az őt ünneplő tömegről tesz tanúságot Empoliban, Viareggióban, Livornóban és kisebb toszkán településeken.

Kapcsolódó írásaink