Külföld

Orbán Viktor gratulált Andrzej Duda győzelméhez

Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán gratulált Andrzej Duda lengyel államfőnek a vasárnapi elnökválasztáson elért győzelméhez.
 

Orbán Viktor gratulált Andrzej Duda győzelméhez
Orbán Viktor magyar kormányfő és Andrzej Duda lengyel elnök
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

A magyar kormányfő egy Dudával közös képet osztott meg, amelyhez csak annyit fűzött: Bravó!

„Kritikus fontosságúnak” nevezte Andrzej Duda győzelmét Közép-Európa megerősítése szempontjából Orbán Viktor az újraválasztott lengyel államfőnek írt gratuláló levelében - tudatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfő délután.

„Az elmúlt évek szoros és eredményes együttműködése révén a magyar-lengyel baráti kötelék a közép-európai összefogás motorjává és az európai politika meghatározó tényezőjévé vált. Az Ön győzelme pedig kritikus fontosságú volt a Közép-Európa erősítése érdekében végzett közös erőfeszítéseink jövőbeli sikere szempontjából” - fogalmazott Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök biztosította Lengyelország elnökét, hogy kormánya a jövőben is elkötelezetten fog dolgozni a két nemzet közötti barátság elmélyítésén. Gratuláló levelében Orbán Viktor sok sikert és jó egészséget kívánt Andrzej Dudának felelősségteljes munkájához és a hónap elején megkezdődött V4-es lengyel elnökségi évhez - mondta Havasi Bertalan.

Áder: Közép-Európa kiemelkedő szerepet játszik az EU hatékonyságának fokozásában
 

Közép-Európa államai kiemelkedő és konstruktív szerepet játszanak az Európai Unió hatékonyságának, versenyképességének és biztonságának fokozásában - írta Áder János köztársasági elnök lengyel kollégájának hétfőn.

A köztársasági elnök kifejtette: szívből gratulál ahhoz, hogy a lengyel polgárok - komoly választási küzdelmet követően - ismét bizalmat szavaztak Andrzej Dudának, és államfőként a következő években is folytathatja felelősségteljes munkáját.

Áder János üdvözölte azt is, hogy az elkövetkező években együtt munkálkodhatnak tovább a szoros barátságon alapuló magyar-lengyel kapcsolatok gazdagításán.

Úgy vélte, eddigi találkozóik minden alkalommal eredményesek voltak, a legtöbb ügyről azonos irányban és közösen vallott elvek mentén gondolkodnak. Egyetértenek abban is, hogy Közép-Európa kiemelkedő és konstruktív szerepet játszanak az EU hatékonyságának, versenyképességének és biztonságának fokozásában - mutatott rá.

Közölte: a visegrádi négyek csoportja e törekvések motorjává, az együttes érdekek védelmének fontos eszközévé vált.

Azt is írta, hogy nagy várakozással tekint az októberi V4-es elnöki találkozó elé, amelyen a járványügyi helyzet okozta társadalmi kihívásokat is megvitathatják.

Az államfő szerint személyes egyeztetéseik a jövőben is fontos szerepet játszanak majd az országaik közötti kötődések erősítésében, a két nemzet szövetségének elmélyítésében.

Ahogy azt már korábban megírtuk, a választási bizottság hétfő reggel, a szavazatok 99,97 százalékának összeszámlálása után közölte, hogy Andrzej Duda, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltje a voksok 51,21 százalékát szerezte meg a lengyel elnökválasztás vasárnapi második fordulóban, míg a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) által vezetett koalíció jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester a szavazatok 48,79 százalékát gyűjtötte össze.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom