Külföld

Lemondtak az idős svédekről

Fokozódik a nyomás a stockholmi kormányon, az egyedi járványkezelési stratégia éppen a legveszélyeztetettebb korosztályt nem tudja és nem is akarja megvédeni

Halálos kombinációnak bizonyult Svédországban az egészségügy kapacitásainak leépítése, a tömeges bevándorlás és a koronavírus-járvány.

Lemondtak az idős svédekről
Nem állt le az élet Svédországban, a járványhelyzet viszont egyre súlyosabb
Fotó: AFP/Jonathan Nackstrand

Egy héttel azután, hogy Stefan Löfven svéd miniszterelnök elismerte, „a legjobb szándék ellenére” sem tudták megvédeni a koronavírus-járványtól az időseket, súlyos kritikák érik a stockholmi vezetést. A svéd stratégia abban különbözik az Európa más országaiban alkalmazottól, hogy nem rendeltek el kötelező kijárási korlátozásokat, nyitva vannak a boltok, az éttermek, a kávézók, a társadalmi távolságtartás önkéntes – mindazonáltal deklarált cél a leginkább veszélyeztetett, idős korosztály védelme. Ehhez képest a több mint 3800 elhunyt zöme hetven év feletti, és fele idősotthonban halt meg.

Hetek óta téma, hogy az idősektől megtagadják az intenzív ellátást, sokan oxigénpalackot sem kapnak a légzési nehézségeikre, csak morfiumot. Yngve Gustafson geriáter professzor a Dagens Nyheternek azt nyilatkozta, sok fertőzött idős embernek csak palliatív ellátást nyújtanak, nem pedig a koronavírusos megbetegedést kezelik. Úgy fogalmazott: ez az eljárás „aktív eutanáziával” ér fel. A közrádiónak egy szociális munkás azt mondta, „hóhérnak” érzi magát.

A napokban a brit közmédia, a BBC felidézte, hogy ugyan március 31-én elrendelték a látogatási tilalmat az idősotthonokban, sokan aggódtak, hogy a védőfelszerelések túl későn érkeztek meg és az idősotthonok dolgozóinak egy része úgy mehetett munkába a válság elején, hogy már elkapta a vírust. Egyre több egészségügyi dolgozó szólal fel az ellen, hogy a regionális egészségügyi hatóságok olyan protokollokat alkalmaznak, amelyek szerint az otthonokban dolgozóknak nem javasolják, hogy kórházba küldjék a betegeket, és még oxigént sem adhatnak orvos jóváhagyása nélkül. Egy ápoló, Latifa Löfvenberg, aki több gävlei idősotthonban is dolgozott, a BBC-nek azt mondta, nem küldhették kórházba az otthonok lakóit, még akkor sem, ha csak 65 évesek voltak és még sok évig élhettek volna, de esélyt sem kaptak. „Addig fulladoznak, amíg meghalnak, teljes pánikban” – mondta a nővér. Löfvenberg most egy nagy stockholmi kórházban dolgozik, ahol csak fiatal betegekkel találkozik. Egy névtelenséget kérő mentős a BBC-nek azt mondta, rendszeresen túlórázik a járvány miatt, de egyetlen egyszer sem hívták még ki idősotthonba.

A svéd idősotthonok problémái nem most kezdődtek. A Kristianstadsbladet például már tavaly ősszel arról írt, hogy az idősellátásban óriási a munkaerőhiány, sok bevándorlót alkalmaznak, akiknek sem megfelelő végzettségük, sem nyelvtudásuk nincsen, pedig végzetes is lehet, ha nem tudnak segíteni az időseknek, vagy akár csak megérteni, amit mondanak nekik. „A kilencvenéves nagymamám nem tud szomáliul, de megérdemli, hogy biztonságban legyen” – fogalmazott a szerző, aki szerint a politikusok szemet hunynak a probléma felett. A Migrációkutató Intézet napokban megjelent elemzése felhívta a figyelmet a svédországi muszlimok nagyarányú megbetegedésére, jelezve, az összes fertőzött öt százaléka szomáli, pedig a lakosságnak csak fél százalékát teszik ki. A bevándorlók bizalmatlanok a hatóságokkal és az előírásokkal szemben – és ők teszik ki az idősotthonokban dolgozók 55 százalékát.

Kulcsfontosságú a munkahelyteremtés
 

Videókonferenciát tartott a világ kereszténydemokrata erőit tömörítő CDI pártszövetség, amelynek egyik alelnöke Orbán Viktor – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerdán. A megbeszélés kiemelt témája a koronavírus-járvány kezelése volt. A CDI vezetősége leszögezte: a gazdasági válságból való kilábalást munkahelyteremtéssel kell megvalósítani. Orbán Viktor kezdeményezésére rögzítették azt az elvet is, hogy az országokban annyi munkahelyet kell létrehozni, amennyit a vírus elpusztít.
(HSz)

Röviden

MAGYARORSZÁG: Hétszáz lélegeztetőgép érkezett Budapestre kedden és szerdán, az eszközök kórházakba kerülnek majd. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek elmondta, hosszú távú védekezésre kell berendezkedni, ezért továbbra is folyamatos az ahhoz szükséges eszközök és gépek beszerzése. Szerda reggel egyébként megnyílt a Zsira és Lutzmannsburg közötti átkelő az osztrák–magyar határon.

EGYESÜLT ÁLLAMOK: Megtilthatja Washington a beutazást Latin-Amerikából az Egyesült Államokba. Donald Trump elnök az országok közül Brazíliát emelte ki, ahol hétfőről keddre 1179 új koronavírus-halálesetet jelentettek, amely a járvány kezdete óta a legmagasabb szám.

DÉL-KOREA: Elkezdődött tegnap az iskolák fokozatos újranyitása. Közben emelkedett az új fertőzöttek száma, szerdára 32 új fertőzöttet regisztráltak, mivel több szöuli éjszakai klubban és egy kórházban újra terjedni kezdett a vírus.

SZERBIA: Várhatóan már péntektől koronavírusteszt és korlátozások nélkül léphetnek be az ország területére a hazai és a külföldi utazók. Június elsejétől pedig a szerb állampolgárok korlátozások nélkül utazhatnak Bulgáriába és Görögországba is. (HSz)

Renzi taktikázott

Nem bukott meg az olasz kabinet, de ismét egy hajszálon múlott
 

Megvitatták szerdán a római szenátusban az Alfonso Bonafede igazságügyi miniszter elleni két bizalmatlansági indítványt. A jobbközép erők, a Liga, az Olasz Testvérek és a Forza Italia azzal vádolta a szociáldemokratákkal koalícióban kormányzó Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusát, hogy a járványügyi korlátozások elleni börtönlázadásoknak engedve csaknem ötszáz maffiavezért engedett háziőrizetbe. A balliberális Több Európa elnöke, Emma Bonino által benyújtott bizalmatlansági indítvány különböző okokból követeli a miniszter távozását. A kormánykoalíció részét képező Élő Olaszország az utolsó pillanatig taktikázott. Matteo Renzi a szenátusi vita során kijelentette, hogy egyetért az indítványok tartalmával, de nem tartja megfelelő pillanatnak a kormányválság előidézését, ezért pártja visszautasítja a bizalmatlansági indítványt. A Demokrata Párt és az M5S azzal vádolja az ellenzéki szövetséget, hogy politikai céljaira, a kormány megbuktatására szándékozik felhasználni az igazságszolgáltatás körüli bonyodalmakat. A szavazás során a szenátorok a jobbközép koalíció indítványát 131 igen és 160 nem szavazattal elutasították, Bonino javaslatához hasonlóan, amely 124 támogató és 150 elutasító szavazatot kapott. Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek elnöke a világhálón megtámadta Matteo Renzi szenátort, azzal vádolva, hogy az illegális bevándorlók letelepítéséért cserébe megmentette Alfonoso Bonafede miniszteri székét és a kormányt.
(JD)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom