Külföld

Elítéli az izraeli expanziót az EU

Borrell odaszól

Kemény csörte volt tegnap Izrael és az Európai Unió között. Brüsszel nyomatékosan felszólította az új izraeli kormányt, hogy mondjon le a ciszjordániai telepek tervbe vett bekebelezéséről, és tartsa be a nemzetközi jogot.

Elítéli az izraeli expanziót az EU
Josep Borrell
Fotó: AFP

A dokumentumot Josep Borrell (képünkön) uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő ismertette, azt hazánkon és Ausztrián kívül minden uniós tagállam aláírta. A dokumentum Jean Asselborn luxemburgi és Simon Coveney ír külügyminiszterek kezdeményezése volt, előbbi sajnálkozott Bécs és Budapest távolmaradása miatt. A nyilatkozatban az EU nyomatékosította, hogy támogatja egy palesztin állam létrehozását Jeruzsálem központtal, mivel a kétállamos megoldás az egyetlen lehetőség arra, hogy megteremtsék a tartós békét és stabilitást a térségben. Az izraeli külügyminisztérium visszautasította az uniós bírálatokat, sajnálatosnak nevezve, hogy Izrael biztonságáról szó sem esik a nyilatkozatban, hozzátéve: „ez a hangosbeszélő-diplomácia nem helyettesíti a baráti diplomáciai párbeszédet”.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom