Külföld

Csehország-szerte alkalmazzák már az intelligens kontaktkeresést

Csehországban országos szinten használják péntektől a mobilszolgáltatók adatait a koronavírus-fertőzöttek kontaktszemélyeinek meghatározásához, Nagy-Britanniában pedig jelentősen meghaladta a célként kitűzött napi százezret az új esetek megállapítását célzó szűrések száma.

Csehország-szerte alkalmazzák már az intelligens kontaktkeresést
Csehországban egyelőre kötelező marad a szájmaszkviselés
Fotó: AFP/Michal Cizek

 Az úgynevezett „intelligens karanténrendszer” révén a cseh közegészségügyi hatóságok a mobilszolgáltatók adatai segítségével nagyon gyorsan meg tudják határozni, hogy egy-egy új koronavírus-beteg kikkel találkozott az előző öt napban, hogy őket szintén letesztelhessék. Ezt az érintett beleegyezése esetén mobiltelefonjának és bankkártyájának elektronikus nyomai alapján tudják megállapítani - mondta Roman Prymula egészségügyi miniszterhelyettes, a projekt vezetője. Hozzátette: az áprilisi regionális tesztüzem folyamán sikerült kiküszöbölni az alkalmazás szinte minden „gyermekbetegségét”.

Csehországban péntek estig 240 halálos áldozatot követelt a koronavírus-járvány, a felgyógyultak száma pedig 3359-re emelkedett. A halálesetek számának emelkedése lelassult, és az áldozatok döntő többsége idősebb személy.

Tovább csökkent Romániában a nyilvántartott aktív koronavírus-fertőzöttek száma, de nemcsak az utóbbi napon meggyógyultak, hanem az elhunytak nagy száma is hozzájárult ahhoz, hogy enyhült az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás. A stratégiai kommunikációs törzs jelentése szerint 31-gyel emelkedett az előző naphoz képest a járvány áldozatainak száma, így a betegség romániai megjelenése óta már 726 fertőzött vesztette életét.

Romániában eddig 12 567 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust, közülük 249-et intenzív osztályon ápolnak.

Országszerte 36 ezer rendőrt, csendőrt és tűzoltót vezényelt ki a belügyminisztérium azokra az útvonalakra, erdőkbe és tisztásokra, ahol a korábbi években a május elsejei piknikezésre szoktak összegyűlni az emberek. A rendőrség arra figyelmeztette a lakosokat, hogy továbbra is rendkívüli állapot van, és a majális nem szerepel azon nyomós indokok között, amelyekre hivatkozva elhagyhatják lakásukat.

Kedvező a helyzet Ukrajnában a koronavírus-járvány tekintetében ahhoz, hogy megkezdődhessen a karantén fokozatos feloldása - jelentette ki Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter, és ígéretet tett arra, hogy május 11-én ezt a kormányzat el is indítja. A tárcavezető elismerte, hogy az emberek Ukrajnában mostanra elfáradtak a karanténtól, ezért mindenképpen szükségesnek tartja a korlátozások enyhítését május 11-től. A TSZN hírtelevízió csütörtök esti adásában arról számolt be, hogy Kijevben egyre többen járkálnak az utcákon, sokan családostul, főként a kora esti órákban. A parkokban és a tereken csaknem olyan sokan vannak, mint máskor hétvégeken.

Közben az egészségügyi tárca adatai alapján péntekre, egy nap alatt újabb 455 fertőzöttet azonosítottak és 11 új halálesetet regisztráltak, ami azt mutatja, hogy egyelőre a megbetegedés üteme nem lassult az országban.

Szerbiában egy nap alatt 8724-ről 9009-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Annak ellenére, hogy Belgrád enyhített a korlátozó intézkedéseken, és megszüntette az eredetileg a teljes hétvégére tervezett kijárási tilalmat, az ellenzék szerint ez nem elég, meg kellene szüntetni az éjszakai kijárási tilalmat is, illetve az összes kötelező, szigorú intézkedést. Az ellenzéki vezetők egy csoportja csütörtök este, a kijárási tilalom ideje alatt tiltakozást szervezett a parlament épülete elé.

Észak-Macedóniában csütörtökről péntekre 1442-ről 1465-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Szkopje bejelentette, a diákok az idén már nem térnek vissza az iskolapadba, június 10-ig folytatódik az online oktatás. Az érettségik elmaradnak, mindenki a lezárt érdemjegyét kapja meg érettségi jegyként.

Bosznia-Hercegovinában az utóbbi 24 órában 1677-ről 1757-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az ország főként szerbek lakta országrészének, a boszniai Szerb Köztársaságnak a miniszterelnöke szerint azért nőtt meg jelentősen és hirtelen az új fertőzöttek száma, mert az ortodox húsvét alkalmából sokan nem tartották be az elővigyázatossági intézkedéseket.

Nagy-Britanniában jelentősen meghaladta a célként kitűzött napi százezret az új koronavírus okozta fertőzések megállapítását célzó szűrések száma - közölte pénteken a brit egészségügyi miniszter.

Matt Hancock elmondta: előző nap 122 347 koronavírus-szűrést végeztek el országszerte. Hozzátette: a szűrés kulcsfontosságú a Covid-19 járvány visszaszorítása szempontjából, sok más tényező mellett azért is, mert elősegíti a járvány megfékezését célzó intézkedések feloldását.

Spanyolországban 215 ezer 216-ra emelkedett a regisztrált koronavírusos esetek száma, miközben a fertőzés terjedésének üteme továbbra is mérséklődik - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium pénteken.

A szaktárca jelentése szerint az elmúlt egy napon 1175 ember szervezetében mutatták ki a vírus jelenlétét a legmegbízhatóbbnak tartott PCR-tesztek. Az eljárással csütörtökre még 1309, szerdára 2144 új esetet igazoltak. A fertőzöttek számának jelentős csökkenése miatt pénteken ünnepélyes keretek között bezárták a spanyol főváros kiállítási- és vásárcsarnokának (IFEMA) pavilonjaiban létesített ideiglenes tábori kórházat.

A spanyol kormány a szükségállapot meghosszabbítását fogja kezdeményezni a parlamentnél, ezúttal május 24-ig. Jövő hétfőtől viszont elkezdi feloldani a járványügyi korlátozásokat. Négy, egyenként legkevesebb két hétig tartó fázisban enyhítenek majd az óvintézkedéseken.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom