Külföld

Kétszázezer halálos áldozat

A koronavírus-járványban világszerte már majdnem hárommillióan fertőződtek meg, de Európában már javulást mutat a helyzet, Olaszország megkísérli a gazdaság újraindítását

Kínában a végéhez közeledik, Európában pedig most tetőzik a koronavírus-járvány: világszerte a fertőzöttek száma lassan eléri a hárommilliót, a halálos áldozatoké pedig átlépte a kétszázezret. Olaszország lassan megkezdi gazdasága újraindítását, de Afrikában még csak most jöhet a neheze.

Kétszázezer halálos áldozat
Élet: babakocsit toló spanyol nő Madridban az Alcalá-kapu előtt
Fotó: AFP/Gabriel Bouys

Közel járunk a hárommillió fertőzötthöz világszerte, a Worldometers.info portál vasárnap esti adatai szerint eddig 2 973347 embert diagnosztizáltak koronavírus-fertőzéssel. A járvány halálos áldozatainak száma szombaton átlépte a kétszázezret, de már több mint 850 ezren gyógyultak ki a betegségből. A fertőzés 185 országban van jelen a világon, ám talán reménykedésre adhat okot a hír, hogy a kínai Vuhanban gyógyultan távozott az utolsó SARS-CoV-2 vírussal megfertőződött beteg tegnap. Hupej tartomány székhelyén, ahol az új koronavírus a tavalyi év végén elsőként felbukkant, összesen 50 333, a vírus által okozott Covid-19 nevű betegségben szenvedő pácienst regisztráltak, közülük 3869-en haltak meg. A tartomány területén jelenleg még 572 panaszmentes vírushordozót tartanak orvosi megfigyelés alatt. Kína északi tartományaiban még vannak betegek, ők a hatóságok szerint főleg Oroszországból érkeztek.

Az európai helyzet is javulni látszik: az olasz polgári védelem szombaton közölte, hogy egy nap alatt 415-tel emelkedett az országban a halálos áldozatok száma, ami még mindig sok, de folyamatos csökkenést mutat a csütörtöki 464-hez és a pénteki 420-hoz képest. Olaszországban vasárnap estig összesen 26 644-en haltak bele a betegségbe, a fertőzöttek száma pedig 197675. A kormány úgy döntött, hogy április 27-től fokozatosan, négy fázisban feloldja a koronavírus miatt bevezetett óvintézkedéseket. Az olasz múzeumok, templomok, temetők, strandok és kirándulóhelyek megnyitása és biztonságossá tétele, valamint a szájmaszk kötelező jellegű használata is szerepel a római kormány tervezetében.

A veszélyhelyzetet nem oldják fel Olaszországban, a kijárási korlátozások sem szűnnek meg, de a gazdaság újraindítása elkerülhetetlenné vált – mondta Giuseppe Conte miniszterelnök a La Repubblica című napilapnak. Hozzátette: lehetetlenség mindenkit azonnal ismét „visszaereszteni az utcára”. Az első lépés hétfőn a gépgyártás újraindítása lesz. Sergio Mattarella államfő a második világháború utáni újjászületéshez hasonlította a koronavírus-járvány utáni újraindulást.

Franciaországban is csökkenő tendenciát mutat az újonnan diagnosztizált fertőzöttek és az intenzív osztályon ápolt súlyos betegek száma. A vasárnap esti adatok szerint 162 100 fertőzöttről, 22 856 halálos áldozatról és 44 903 gyógyultról tudni. Olivier Véran egészségügyi miniszter szombaton megerősítette, hogy a kijárási korlátozások május 11-i feloldásakor heti 700 ezerre fog emelkedni a tesztelések száma országszerte. Elmondta, hogy valamennyi francia állampolgár tesztelése azonban „lehetetlen és egészségügyileg nem is lenne is értelme”.

Bár több országban már lecsengőben van a járvány, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetett, hogy Afrikában, Dél- és Közép-Amerikában és Ázsia egyes részein még most jöhet a neheze. A BBC egy riportban felhívta a figyelmet, hogy míg Olaszországban a járvány előtt egymillió emberre nyolcvan lélegeztetőgép jutott, addig Kenyában ez a szám 5, Nigériában pedig nem éri el az egyet. További veszély, hogy az afrikai országokban milliók számára nem megoldható otthon a rendszeres kézmosás sem.

Röviden

SZLOVÁKIA: Augusztusra vagy szeptemberre tolódhat a koronavírus okozta megbetegedés terjedésének csúcspontja, az Egészségpolitikai Intézet szerint az országban összesen 5600 ember betegedhet meg, ha folytatódik a jelenlegi tendencia. Az országban eddig 1379-en fertőződtek meg és 18-an hunytak el a koronavírus miatt.

BELGIUM: Május közepétől fokozatosan nyithatnak újra a boltok és az iskolák a kormány döntése értelmében. A maszk vagy légzőszerveket eltakaró ruhadarab viselése kötelező lesz a tömegközlekedési eszközökön. Hivatalosan 46 134 ember fertőződött meg Belgiumban, az elhunytak száma 7094.

SPANYOLORSZÁG: Öt hét után először csökkent háromszáz alá a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak napi száma – közölte tegnap az egészségügyi minisztérium. A járványügyi intézkedések első enyhítéseként vasárnap, hat hét után először, felnőtt kíséretében kimehettek az utcára a 14 év alatti gyermekek. Az országban eddig 226 629 fertőzöttje és 23 190 halálos áldozata van a koronavírusnak.

UKRAJNA: Egy nap alatt több mint száz egészségügyi dolgozó fertőződött meg a koronavírussal, vasárnapra így összesen 1676 egészségügyi alkalmazott betegedett meg a hivatalos adatok szerint. Az országban összesen 8617 fertőzöttet regisztráltak, a betegségben elhunytak száma 209.

OROSZORSZÁG: Védelmébe vette Moszkva az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) azután, hogy az Egyesült Államok bírálta azt. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közölte, a WHO rendesen ellátja feladatát a jelenlegi válságban. Közben Oroszországban átlépte a nyolcvanezret a fertőzöttek száma, a koronavírus miatt vasárnapig 747-en hunytak el.

AUSZTRÁLIA: Évekig szigorú biztonsági intézkedések lesznek a nemzetközi repülőtereken a korlátozások feloldása után – mondta Peter Dutton ausztrál belügyminiszter. Ausztrália eddig sikereket ért el a járvány megfékezésében, összesen 6711 fertőzöttet regisztráltak, és 83-an haltak meg.
(HSz)

Bizonytalanság a szavazás körül

Elhalasztaná a májusi elnökválasztást a lengyel egészségügyi miniszter

A május 10-re kiírt elnökválasztás elhalasztása mellett érvelt Lukasz Szumovski lengyel egészségügyi miniszter. A politikus a Polsat tévécsatornán az MTI szerint azt mondta, a jelenlegi járványhelyzetben az egyetlen biztonságos megoldást az jelenti, ha 2022-re halasztják a voksolást. Az elnökválasztás fő esélyese Andrzej Duda jelenlegi lengyel államfő. A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt ellenőrzése alatt álló alsóház április elején elfogadott egy törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a voksolás postai úton valósuljon meg, azonban a jogszabály azóta az ellenzéki többségű szenátusban vár megvitatásra. Malgorzata Kidawa-Blonska ellenzéki elnökjelölt a Fakt című napilapnak nyilatkozva azt mondta, a májusi választás puccs lenne nem csak a demokrácia, hanem a lengyelek élete és egészsége ellen is, mert a fertőzések száma még növekszik. Péntek este egyébként több százan tüntettek a német–lengyel határ lezárása ellen számos határmenti lengyel városban. Lengyelországban eddig 11 395 fertőzöttje és 526 halálos áldozata van a koronavírusnak.
(HSz)

Újabb gazdaságélénkítő csomag

Külföldre is küld lélegeztetőgépeket Washington, mert már többlete van
 

Az ország kezd munkába állni, de a társadalmi elkülönülés és a szájmaszk önkéntes viselése továbbra is fontos - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök sajtókonferenciáján a Fehér Házban péntek este. Trump elmondta, hogy aznap délután aláírta, és törvényerőre emelte a kongresszus által elfogadott 484 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagot. Az elnök megemlítette azt is, hogy már több mint 80 millió amerikaihoz érkezett meg az a csekk, amellyel a szövetségi kormányzat nyújtott egyszeri készpénzes segítséget a nehéz helyzetbe került családoknak. „Egy négytagú család 3400 dollárt kap, ez nagyszerű, és mindenki megérdemli” – fogalmazott. Elmondta, hogy mivel lélegeztetőgépekből az Egyesült Államoknak immár többlete van, ezért más országokat is segít. Stephen Hahn, az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) vezetője bejelentette: a hivatal pénteken megadta az engedélyt az első otthon végezhető tesztek használatára. Az Egyesült Államokban vasárnap estig 975 798-an fertőződtek meg, és 54 941 a halálos áldozatok száma.
(UT)

Kapcsolódó írásaink