Külföld

„A magyar kormány azt teszi, amit a magyar emberek elvárnak tőle”

Az Európai Parlament mai ülésén a koronavírus világjárvány és következményei elleni összehangolt, európai uniós fellépéséről tartott vitát. Deli Andor fideszes EP-képviselő felszólalásában hangsúlyozta: az Európai Uniónak fokoznia kellene az erőfeszítéseit annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban nyújtson segítséget a rászoruló országoknak.

„A magyar kormány azt teszi, amit a magyar emberek elvárnak tőle”
Deli Andor: Ez most nem az ideológiai vitáknak az ideje
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Deli Andor néppárti képviselő rámutatott, hogy a legfontosabb feladat a koronavírus világjárvány leküzdésére irányuló európai fellépések összehangolása, ám nem minden képviselő gondolkodik így. Úgy tűnik, hogy még ez a tragikus kérdés sem tudta elvonni egyes képviselők figyelmét arról, hogy a nemzeti kormányokat rosszindulatú hazugságokkal és hamis hírek terjesztésével támadják. Ilyen hazugság a magyar Országgyűlés felfüggesztésének híre is, miközben az Országgyűlés folyamatosan ülésezik, és továbbra is teljes kapacitásában dolgozik. Nem úgy az Európai Parlament, amely tagjainak több mint 90%-a nem tud az üléseken részt venni és véleményt nyilvánítani – hívta fel a figyelmet Deli Andor fideszes EP-képviselő.

Hozzátette, a magyar kormány csak azt teszi, ami az alkotmányos kötelessége, és amit a magyar emberek elvárnak tőle. „Ez pedig az emberi életek védelme és a gazdaságra nehezedő nyomás enyhítése” – húzta alá a néppárti képviselő. „Mindezeket a magyar kormány az Országgyűlés által megszavazott törvényes felhatalmazás kereteiben és az Alkotmánybíróság folytonos felügyelete mellett teszi„ – tájékoztatott a képviselő.

„Ez most nem az ideológiai vitáknak az ideje!” – emelte ki a fideszes EP-képviselő. „Az Európai Uniónak inkább arra irányulóan kellene erőfeszítéseit fokoznia, hogy miként nyújthat leggyorsabban és leghatékonyabban segítséget az arra rászoruló országoknak!” - tette hozzá Deli.

A képviselő magyar újságíróknak nyilatkozva azt mondta, vannak olyan rossz ízlésű emberek, akiknek semmi sem szent, ezek az emberek  ugyanis az életek védelme vagy a gazdaság élénkítése helyett ideológiai vitákat szeretnének folytatni.

„Elfogadhatatlan, hogy egyesek minden európai parlamenti jelentésből egy újabb Sargentini-jelentést szeretnének kreálni. A jelenlegi állapotok között  inkább támogatni kellene a tagállamokat abban, hogy talpra álljanak és segíteni tudják az embereket” - fogalmazott.

Sajnálatosnak nevezte, hogy az Európai Parlamentben vannak előjogokkal rendelkező képviselők, főként bizonyos frakciók vezetői, akik a csütörtöki vita folyamán online tudtak bejelentkezni és elmondani Magyarországot bíráló véleményüket azzal a mintegy 600 képviselővel szemben, akik szintén nem voltak jelen személyesen a plenáris ülésen, ezért szót sem kaptak. Ha a járvány miatt a legtöbb képviselőhöz hasonlóan ő maga sem tartózkodott volna Brüsszelben, és emiatt nem lett volna jelen a vitán, senki sem védhette volna meg a magyar érdekeket - tette hozzá. 

Kijelentette: ideológiai viták helyett az EP feladata jelenleg az lenne, az egyes frakciók javaslatainak arra kellene irányulniuk, hogy válaszokat adjanak, intézkedésekkel segítsék a koronavírus-járvány leküzdését.

Amennyiben a Magyarországot bíráló szövegrészek benne maradnak a pénteken elfogadásra terjesztendő uniós parlamenti állásfoglalásban, az vörös vonalat jelent a Fidesz-KDNP delegációja számára. A magyar emberek érdekei is azt kívánják, hogy a képviselők ebben az  esetben ellene szavazzanak - zárta nyilatkozatát Deli Andor.

Kapcsolódó írásaink