Külföld

Országszatíra humor nélkül

Piros fényt! Az nyugtassa! – szalad a mindenre megoldást tudó munkásőr Béla szomszéd a kimúlófélben lévő Balogh elvtárs felélesztésére, és egy vörös rongyot dob az ágy melletti lámpára. A Csapd le csacsi! ikonikus filmszatíra humorát a nyilvánvaló túlzások adják, Románia meg egy országszatíra, amelynek nyomoráért felelnek ugyanezen dolgok.

A vallásos ultranacionalizmus, az aranyfüstöt inhaláló pópák előtti hajbókolás és a csinált nemzeti jelképek ájult tisztelete biztosan sokat segít, ha a kisebbségek elleni pogromra kell hangolni, háborúba kell menni vagy országot kell lopni. Hát, végül is meg lehet próbálni a vírus ellen is: nincs az a kórokozó, amelyik ne mászna vissza nyüszítve a denevérgazdatestbe, ha látja, milyen bátran áldoznak egyazon kanálból a derék ortodox hívek, vagy állnak sorba ereklyét csókolni és szentelt olajjal kenegetni magukat, vagy ha a kormány az enyhe koronavírusos orvosokat és ápolókat visszazavarja a kórházakba dolgozni. De a végső csapás a lelkesítő himnusz lejátszása lesz – ébredj fel, ó román – mindjárt naponta kétszer, jól tudva, kiket is értenek „barbár zsarnokokon”.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom