Külföld

Szijjártó: Meg kell újítani az EU–török egyezményt

Ameddig Brüsszelben nem veszik komolyan Ankara kéréseit, nem fog csökkenni a migrációs nyomás az unió külső határán a külgazdasági és külügyminiszter szerint

Brüsszelnek végre a realitás talaján kellene tárgyalnia Törökországgal – közölte tegnap Szijjártó Péter, miután török kollégájával egyeztetett. A magyar külügyminiszter szerint a jelen körülmények között maradni fog a migrációs nyomás
a görög–török határon.

Szijjártó: Meg kell újítani az EU–török egyezményt
Súlyos egészségügyi kockázatot is jelent az illegális bevándorlás – mondta Szijjártó
Fotó: AFP/Cihan Demirci

A migrációról és az energiaellátásról egyeztetett tegnap telefonon Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter török kollégájával, Mevlüt Cavusogluval. A magyar tárcavezető a megbeszélésről szólva újságíróknak Budapesten azt mondta: ameddig nem jön létre egy új megállapodás Törökország és az EU között a migrációs folyamatok feltartóztatására, nem lehet arra számítani, hogy Ankara meggátolná a bevándorlók áradatát az unió külső határának irányába. Az MTI szerint hangsúlyozta, hogy mintegy másfél millió olyan szíriai belső menekültről tudni, akik megindulhatnak Törökország felé. Cavusoglu szerint Pakisztán és Afganisztán irányából is egyre erőteljesebb a migrációs nyomás – tette hozzá Szijjártó.
A külügyminiszter szerint mindaddig, amíg Brüsszelben nem veszik komolyan a török kéréseket, aggodalmakat, nem lehet arra számítani, hogy csökkenne a nyomás a görög–török határon. „Ki tudja, hogy a görögök meddig tudják tartani a határt?” – vetette fel.

Mostantól kezdve, mint Szijjártó elmondta, a bevándorlásnak nemcsak biztonsági és kulturális, hanem nagyon súlyos egészségügyi kockázata is, hiszen a tömeges migráció rendkívüli veszélyt jelent most, amikor minden intézkedés azt a célt szolgálja, hogy minél kevesebb kontaktus legyen az emberek között.

A külügyminiszter közölte, az EU és Törökország álláspontja eltér arról, hogy Brüsszel az Ankarának ígért hatmilliárd euróból mennyit fizetett ki. „Az biztos, hogy nem hatmilliárdot. Itt lenne az ideje, hogy Brüsszel végre a realitás talaján tárgyaljon Törökországgal, jó lenne, ha nemcsak a saját igazát hajtogatná, hanem a valóság alapján olyan megállapodást kötne Törökországgal, amellyel végre rendezik ezt a kérdést” – mondta.

Beszélt arról is, hogy déli irányból Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül 2021 végétől reális, hogy nagy mennyiségű gázt vásárolhat Magyarország.

A tárcavezető közölte: egy magyar vállalat nyolc tonna olyan textilalapanyagot rendelt Törökországból, amelyből szájmaszkokat lehet gyártani. A török külügyminiszter megígérte, hogy megadják az exportengedélyt, így még a héten be tudják hozni Magyarországra az alapanyagot. Szijjártó szerint ez mindenképpen jó hír, hiszen a koronavírus elleni védekezésben a védőfelszerelések fontosak, és egy ilyen időszakban az ellátás belőlük az egész világon kihívást jelent.
Jelenleg 4500 magyar állampolgár regisztrált külföldi konzuli védelemre – mondta a tárcavezető, aki arra kért minden külföldön tartózkodó magyart, aki haza szeretne jönni, jelentkezzen a külképviseleteken. Felhívta a figyelmet arra, hogy olyan mértékű légiközlekedés-korlátozások lépnek életbe, amelyek rendkívül megnehezíthetik a hazatérést. Szijjártó közölte: jelenleg 12 országban 112 magyar állampolgár áll karanténintézkedés alatt, köztük négy főnél diagnosztizálták a kórt. Később azt is elmondta, hogy létrejött a külföldön rekedt magyarok hazatérését megszervező munkacsoport is.
Tegnap egyébként Szijjártó Facebook-bejegyzése szerint sikerült repülőgéppel hazahozni Marokkóból azokat, akik az afrikai országban rekedtek a légtér lezárása miatt. A gép fedélzetén 142-en voltak, 108 magyar állampolgár, illetve öt szomszédos ország 34 kinn rekedt állampolgára. A segítségnyújtásért az érintett országok köszönetet mondtak – írta a tárcavezető.

A hatékony menekültügyi rendszer érdekében szükséges megállapodni Erdogannal


Törökország és az unió menekültügyi megállapodásának megújítása mindkét félnek érdeke – nyilatkozta lapunknak Pénzváltó Nikolett, a Migrációkutató Intézet kutatója.

Pénzváltó Nikolett, a Migrációkutató Intézet kutatója

- Szijjártó Péter azt mondta, szükség van az Európai Unió és Törökország menekültügyi megállapodásának megújítására. Várható a közeljövőben előrelépés az egyezmény reformjában?

- A jelenlegi helyzetben Brüsszel elsődlegesen a járványhelyzetre koncentrál, így nem várható gyors megállapodás Törökországgal, a folyamat viszont akkor sem lenne rövid, hogyha nem lenne válsághelyzet Európában. A megállapodás megújítása kölcsönös érdek, a hatékony uniós menekültügyi rendszer szükséges eleme az egyezmény, hiszen Törökország tranzitország. A migrációs és menekültválság hatékony kezeléséhez emellett támogatni kell a kibocsátó országokat és meg kell erősíteni az európai határok védelmét.

- Ankara a héten a koronavírus-járvány miatt lezárta Görögországgal és Bulgáriával közös határait, tehát a migránsokat is fel tudná tartóztatni, ha akarná.

- A határokat eddig is tudták tartani, és február végén sem kapacitáshiány miatt döntött úgy a török vezetés, hogy átengedi a migránsokat az unió felé. A probléma az, hogy már nem tudják, és nem is akarják kezelni a több millió menekültet Törökországban, és attól tartanak, hogy újabb migránsok érkeznek majd a szíriai konfliktus kiéleződése miatt.

Harle Szilvia

Kapcsolódó írásaink