Külföld

Fut a járvány után Európa

Több mint kétszáztízezer fertőzött van, Von der Leyen szerint alábecsülték a vírust, nehezítik a beutazást az EU-ba, s hirtelen már a törökök is le tudták zárni a görög és a bolgár határt

Újabb csúcsokat döntöget a fertőzések száma, Spanyolország lehet az egyik új gócpont, de Franciaország is egyre magasabb helyezést ér el a szomorú listán. Közben a britek és a németek is drasztikus lépéseket tesznek a ragály megfékezésére, s jön a részleges uniós határzár is.

Fut a járvány után Európa
Belgiumban megrohanták az emberek a boltokat a korlátozások bejelentése után
Fotó: AFP/Hans Lucas

Lapzártánkig kétszáztízezer fölé emelkedett a koronavírussal fertőzött személyek száma a világban, és összesen 8892 halálesetet jelentettek. Kínában lassan véget ér a járvány, Európában tombol. Spanyolország és Németország is több mint kétezer új betegről számolt be, és Franciaországban is megindult egy hullám.

Spanyolország helyzetének súlyosbodásáról Fernando Simón, az egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója beszélt, aki 13 910 fertőzöttről számolt be, a halottak száma a nap végére elérte a 624-et. A szakember a védőfelszerelések hiányára panaszkodott, ugyanakkor sajtóhírek szerint Kínából szájmaszkok és tesztek érkeznek.

Franciaországban az intenzív osztályokon több mint hétszáz embert kellett kezelni, a súlyos tüneteket produkálók fele viszont, meglepő módon, hatvan éven aluli volt. A halottak száma 264-re emelkedett. Jérome Salomon, az egészségügyi tárca járványügyi felelőse igyekezett hangsúlyozni, hogy a betegek 98 százaléka meggyógyul, a belügyminiszter pedig arra kérte a franciákat, „legyenek szövetségesek a háborúban”, s maradjanak otthon.

Németország ugyancsak erősen sújtott: lapzártánkkor már 11 979 fertőzött volt, a mortalitás viszonylag alacsonyan maradt, 28 halottal. Ugyanakkor a Robert Koch járványügyi intézet (RKI) vezetője, Lothar Wieler arról beszélt a sajtónak, hogy még mindig csak a járvány elején tartanak, így ugrásszerűen nő majd a betegek száma. Ha nem tartják be az egymás közötti közvetlen kapcsolatokra vonatkozó előírásokat, tízmillióan is megfertőződhetnek.

Eközben állampolgárai hazajuttatása érdekében is minden követ megmozgat Berlin: harminc repülőgéppel hozza haza a németeket a világ számos országából, bár a százezernyi kint rekedt turistának magának is hozzá kell majd járulnia a költségekhez. Angela Merkel kancellár egyébként már tegnapelőtt este közölte, hogy Németország azonnal elrendeli a beutazási korlátozásokat, amelyekről az Európai Tanács (ET) keddi videokonferenciáján megállapodtak. Merkel emellett tegnap este tévébeszédben szólította fel a németeket összefogásra a vírus ellen, mondván: a világháború óta nem vetették ekkora próba alá a közösségi szolidaritást Németországban, amely a koronavírus elleni harcban történelmi feladat. A közösségi életet viszont amilyen hamar lehet, le kell állítani, hogy megakadályozzák az újabb fertőzéseket – mondta.

A harmincnapos beutazási korlátozás, amelyről beszélt, egyébként Charles Michel ET-elnök szerint lényegében a nem létfontosságú beutazások korlátozását jelenti az unión kívülről. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke megerősítette: az európai államok feladata most a határzár, ellenségünk a vírus, és nem szabad tovább habozni az intézkedések meghozatalával. Hozzátette: a szakértőkön kívül mindenki alábecsülte az új vírust és óvakodott a drákói szigortól, most azonban erre van szükség, s adott esetben még többre.

A briteknél is sokat romlott a helyzet, lapzártánkkor 2600 fölött járt a fertőzöttek száma, a halottaké pedig átlépte a százat, a kormány azonban még csak most készített elő egy, a személyforgalom korlátozását is célzó törvénytervezetet.

Közben nagyot fordult a világ Európa délkeleti végein: Törökország, amely eddig migránsok Európára eresztésével zsarolta az uniót és akadályozta a görög határvédelmet feltartóztatásukban, hirtelen maga zárta le Görögország és Bulgária felé határátkelőit.

Nagy problémát jelent egyébként a kijárási tilalom és a különféle karantén-intézkedések sorozatos megszegése Európa-szerte.

Segít a külföldön rekedt magyaroknak a kormány

Különgépet küld Magyarország azért a 146 magyar­ért, aki Marokkóban rekedt, miután az észak-afrikai ország az új koronavírus-járvány miatt leállította a menetrend szerinti repülőjáratokat – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap a Facebookon. A tárcavezető elmondta, telefonon egyeztetett marokkói kollégájával, akivel megállapodtak abban, hogy a repülőgép ma reggel érkezik Marrákesbe, így még a marokkói légtér teljes lezárása előtt haza tudja hozni az ott rekedt magyarokat. Szijjártó arra kért minden külföldön tartózkodó és onnan hazatérni szándékozó magyart, hogy haladéktalanul intézkedjen a hazautazásáról, mert a nemzetközi légi forgalom egyre szigorúbb korlátozásai rövid időn belül teljesen ellehetetleníthetik azt. Szintén tegnap Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminiszté­rium parlamenti államtitkára az MTI-vel közölte, hogy tizenegy magyar állampolgárt menekített ki a külképviselet egy panamai zenei fesztiválról, amelyet a koronavírus-járvány miatt zártak le a helyi fegyveres erők. Mint mondta, a magyar csoportot az elmúlt napokban érte a karantén, ami azt jelenti, hogy azt a partszakaszt, ahol a rendezvény volt, a hatóságok lezárták. A csoport biztonságban van, előbb-utóbb hazatérhetnek, ami még szervezést igényel – tette hozzá Magyar Levente.
(HSz)

Óvintézkedések Afrikában

A koronavírus-járvány szétzilálhatja Fekete-Afrika egyébként is túlterhelt közegészségügyi szolgálatait – figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A térség legtöbb országában az utóbbi napokban jelent meg a Covid–19 fertőzés, az AFP hírügynökség szerint Burkina Fasóban egy halálos áldozata is van az új koronavírusnak. Több ország óvintézkedéseket vezetett be, a Dél-afrikai Köztársaság például megtiltotta a belépést olyanoknak, akik nagy kockázatú országokból vagy azokon keresztül érkeznek. Kenyában harminc napig minden olyan országból megtiltották a beutazást, ahol akár csak egyetlen Covid–19-es megbetegedés is előfordult. Emellett már Óceánia országai is bevezetnek különböző intézkedéseket, noha a vírus még csak Francia Polinéziában jelent meg, ahol három koronavírusos fertőzött van.
(HSz)

Csehország tovább szigorít

Bemutatta szerdán gazdaságélénkítő csomagját a lengyel kormány. A koronavírus-járvány miatti károk enyhítésére hozott intézkedések tartalmazzák az egészségügy támogatását és az állami beruházásokat ösztönző lépéseket is. Szerda reggelig Lengyelországban 246 személynél mutatták ki a Covid–19 fertőzést, amely miatt öten haltak meg. Lengyelország, Szlovákia és Csehország lezárt határain jelentős torlódás alakult ki. Szerdára virradóra megérkezett Prágába a cseh kormány által Kínától vásárolt 150 ezer gyorsteszt. Az országban 464-en fertőződtek meg a vírussal, és hárman haltak meg. A cseh kormány úgy döntött, hogy az országban mától mindenkinek kötelező lesz az orr és száj eltakarása a közterületeken. Szlovákiában tegnapig 105 fertőzöttet regisztráltak, egy ember hunyt el a koronavírus következtében.
(HSz)

Röviden

SZERBIA. Éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el, és elhalasztották az áprilisi választásokat is. Az országban tegnapig 83-an kapták el a vírust.

MONTENEGRÓ. Itt is megjelent a betegség, két esetet jelentettek be kedd este.

KOSZOVÓ. Hashim Thaci elnök szükségállapot elrendelését kérte a parlamenttől. Albin Kurti kormányfő ezzel nem értett egyet, Agim Veliu belügyminiszter viszont igen – válaszul Kurti menesztette a tárcavezetőt. Döntése koalíciós válságot idézhet elő.

UKRAJNA. Mintegy harmincezer külföldön rekedt ukránt szállítottak haza az ukrán hatóságok az elmúlt napokban, és újabb charterjáratok indítását is tervezik. Az országban tegnapig 14 ember betegedett meg, ketten meghaltak.

BELGIUM. Kijárási korlátozások léptek életbe szerda déltől. A kormány mindenkit otthonmaradásra szólított fel, a gyógyszertárak, bankok és posták kivételével minden olyan üzletet, amely nem nyújt létfontosságú szolgáltatást, bezáratnak. Az országban 1243-an fertőződtek meg, 15-en meggyógyultak, tíz ember elhunyt. A szomszédos Luxemburgban – ahol félmillió lakosra már 140 fertőzött jut – három hónapra szükségállapotot hirdettek.

AUSZTRÁLIA. Az ország történetében először biológiai veszélyhelyzetet hirdetett a canberrai kormány szerdán, s egyúttal kiutazási tilalmat is elrendelt. Az országban tegnapig 568-an fertőződtek meg, hat ember meghalt, 23 pedig meggyógyult.

BRAZÍLIA. A kormány az év végéig tartó rendkívüli állapot kihirdetését kezdeményezi – jelentették be helyi idő szerint kedd este. Legalább egy hétre bezárt a Megváltó Krisztus szobra és számos park is. Az országban eddig 321-en fertőződtek meg, szerdán számoltak be a vírus első halálos áldozatáról.

KÍNA. Vuhanban még mindig terjed a vírus, Hupej tartomány nagy részé­ben azonban kezd újra beindulni az élet. A szárazföldi Kína turistahelyeinek több mint harminc százaléka újra megnyitott tegnapra. Az országban tegnapig 81 102-en kapták el a vírust, 3241 ember meghalt, 69 755-en pedig meggyógyultak.

EGYESÜLT ÁLLAMOK. Szintén tegnap jelentették be, hogy lezárják a Kanadával közös határt. Az országban eddig 7324 ember betegedett meg, 115-en elhunytak.

SZAÚD-ARÁBIA. Rendkívüli, virtuális G20-as csúcs összehívását tervezi jövő hétre Rijád, az országcsoport soros elnöke. Az arab országban tegnapig 171-en betegedtek meg, hat ember meghalt.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom