Külföld

Orbán barátja Szlovénia élén

A Fidesz–KDNP közeli szövetségesének számító SDS elnöke, Janez Janša kapott megbízást a kormányalakításra

A legerősebb parlamenti párt elnökét, Janez Janšát kérte fel tegnap kormányalakításra Borut Pahor szlovén államfő. Janša kétszer, 2004-től 2008-ig és 2012-től 2013-ig volt Szlovénia kormányfője, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnöke.

Orbán barátja Szlovénia élén
Janez Janša már két éve kormányfő lehetne, de összefogott a balliberális oldal, hogy ellenzékben maradjon
Fotó: AFP/Jure Makovec

Pártja az Európai Néppárthoz tartozik, azon belül pedig a szuverenista, jobboldali pártok táborát erősíti, a Fidesz–KDNP szövetségese. Az SDS nyerte meg a 2018-as parlamenti választást is, ám egyedül nem tudott kormányt alakítani, így a magáról elnevezett balközép lista élén a második helyre befutott Marjan Šarec kapta a megbízatást, és ötpárti, kisebbségi kormányt alakított. Šarec egy hónapja mondott le, miután Andrej Bertoncelj pénzügyminiszter az egészségbiztosítással kapcsolatos nézeteltérésekre hivatkozva távozott posztjáról. A baloldali politikus előre hozott választásokat sürgetett, a szlovén törvények azonban lehetővé teszik, hogy új parlamenti többség szerveződjön, akár új miniszterelnök-jelölttel.

Danijel Krivec, az SDS frakcióvezetője kedden jelentette be, hogy pártja, valamint a kereszténydemokrata Új Szlovénia (NSi), továbbá Šarec két koalíciós partnere, a Modern Közép Párt (SMC) és a Szlovénia Nyugdíjasainak Demokrata Pártja (DeSUS) az elmúlt hetekben megegyezésre jutott egy új, átmeneti kormány létrehozásáról. A négy pártnak együtt 48 mandátuma van a 90 fős parlamentben, igaz, az SMC egyik tagja jelezte, nem szavaz meg egy Janša-vezette kabinetet.

A ljubljanai parlament jövő héten szavaz az új kormányról, és mivel az SDS-nek új szövetségeseivel megvan az abszolút többsége, a szavazás csak formalitásnak tekinthető – fogalmazott híradásában a Nova24TV. Hasonlóan fogalmazott tegnapi sajtótájékoztatóján Pahor is, megerősítve, hogy a frakciókkal folytatott tárgyalásai után biztosítottnak látja a Janša mögött felállt többséget. Janša azt mondta, kormánya a nem hatékony egészségügyi rendszer fejlesztésére fog összpontosítani, csökkenti a bürokráciát és decentralizálja az országot. A jövő év második felében egyébként Szlovénia tölti be az unió soros elnöki tisztségét.

Kapcsolódó írásaink