Külföld

Trump figyelmeztette Iránt

Még szombaton késő este is tartottak Teherán különböző részein azok a tüntetések, amelyek reggel kezdődtek el, miután Irán bejelentette, hogy a Forradalmi Gárda elitalakulat lőtte le tévedésből az ukrán utasszállító repülőgépet 176 emberrel a fedélzetén - jelentette az iráni média.

Trump figyelmeztette Iránt
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: AFP/Nicholas Kamm

A tüntetők bírálták az ország legfőbb méltóságait, és szemére vetették vezetésének, hogy napokig tagadta az ukrán repülőgép szerda hajnali lelövését. Voltak kisebb tüntetések két kisebb városban is Teherán közelében.

A közösségi médiában több ezer iráni üres fekete hátteret tett fel az oldalára szomorúsága és a kormány elleni tiltakozása jeléül - jelentette az IRNA és az Isna hírügynökség. Az ukrán repülőgépen zömmel irániak és kanadaiak utaztak. 

Donald Trump amerikai elnök napközben a Twitteren támogatásáról biztosította a tüntetőket. „Figyelemmel kísérjük tüntetéseiteket, és lelkesít bennünket a bátorságotok. Az iráni kormánynak engednie kell, hogy a jogvédő szervezetek a helyszínen figyeljék a tüntetéseket, és jelentést tegyenek ezekről. Nem fordulhat elő még egyszer Iránban, hogy tömegesen megöljenek békés tüntetőket, és az sem, hogy Irán elérhetetlenné tegye az internetet. A világ figyel! - írta Trump.

Legutóbb november közepén voltak sokak halálát okozó, nagyszabású tüntetések Iránban - az üzemanyagárak növelése ellen -, és több mint 300 ember meghalt.

Őrizetbe vették a teheráni brit nagykövetet

A szombati tüntetések egyikén részt vett Robert Macaire, Nagy-Britannia teheráni nagykövete, akit emiatt az iráni hatóságok jelentések szerint mintegy másfél órára őrizetbe vettek. Dominic Raab brit külügyminiszter Londonban tiltakozott emiatt, a nemzetközi jog durva megsértésével vádolta meg Teheránt. Macaire előállítását az iráni hatóságok is megerősítették.

A történtek kapcsán Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője feszültség enyhítését szorgalmazta vasárnap Brüsszelben. „Nagyon aggaszt bennünket a brit nagykövet iráni előállítása. A bécsi egyezmény betartása kötelező. Az Európai Unió kéri, hogy enyhítsék a feszültséget, és adjanak teret a diplomáciának” - írta a Twitteren Borrell.

A nagykövet leszögezte, semmilyen tüntetésen nem vett részt

Rob Macaire Twitter-üzenetében leszögezte, hogy semmilyen tüntetésen nem vett részt. A lelőtt ukrán repülőgép áldozatainak emlékére tartott megemlékezésre ment, akik között brit állampolgárok is voltak. Hozzátette, hogy öt perccel korábban távozott az eseményről, majd az emberek skandálni kezdtek. „Másfél óráig tartottak fogva, miután elhagytam a helyet. Diplomaták őrizetbe vétele minden országban törvényellenes” - írta a nagykövet.

Az iráni parlament meghallgatta a Forradalmi Gárda parancsnokát

Vasárnap zárt ajtók mögött hallgatta meg Teheránban az iráni parlament Hosszein Szalamit, az iráni Forradalmi Gárda parancsnokát a gárda magas rangú tábornokának amerikai likvidálásáról, az iráni válaszcsapásról és az ukrán utasszállító lelövéséről.

 Az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség szerint Szalami dandártábornoknak azzal kapcsolatosan kellett beszámolnia, hogy Kászem Szulejmánit, a gárda műveleti főnökét a bagdadi repülőtérnél január 3-án egy amerikai légicsapásban meggyilkolták.

Szalaminak a hírügynökség értesülései szerint magyarázatot kellett adnia Irán válaszcsapására is, amelyet az iráni hadsereg mért szerdán iraki támaszpontokra, amelyeken amerikai katonák állomásoznak. Végül tájékoztatnia kellett a válaszcsapás idején történt repülőgép-szerencsétlenségről. 

Szalami beszéde után Ali Laridzsáni házelnök kérte a parlament biztonsági és külügyi bizottságát, vizsgálják ki a „súlyos incidenst”, és tanulmányozzák, hogyan lehet a jövőben elkerülni a hasonló katasztrófákat.

Vasárnap is tüntetések voltak Teheránban

Mintegy háromezer tüntető gyűlt össze az iráni főváros nyugati részén, pár százan pedig két egyetem előtt követelték, hogy mondjon le minden tisztségviselő, akinek része volt a tragédiában. A demonstrálók mindemellett meggyászolták a 176 halálos áldozatot.    

Irán kormánya vasárnap bejelentette: munkacsoportot alakít, hogy kiderítse a repülő lelövésének minden részletét. A jelentést Haszan Róháni elnök kapja meg, utána pedig - így a kormány közleménye - történhetnek lemondások, felelősségre vonások.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom