Külföld

Megnyitná a kikötőket az olasz kormány a migránsok előtt

Népszavazást akar Matteo Salvini volt belügyminiszter, hogy a választók elmondhassák a véleményüket a baloldal bevándorláspárti intézkedéseiről

A közeljövőben felszámolhatja a migrációt korlátozó intézkedéseket a baloldali olasz kormány. Matteo Salvini volt belügyminiszter népszavazással állná útját a határnyitásnak.

Megnyitná a kikötőket az olasz kormány a migránsok előtt
Salvini hadat üzent a baloldali vezetésnek
Fotó: AFP/Dirk Waem

Giuseppe Conte olasz kormányfő a baloldali Demokrata Párttal (PD) egyetértésben sietteti a Matteo Salvini volt belügyminiszter által korábban elfogadtatott migrációs biztonsági csomag eltörlését. A napokban zajló tanácskozások újra zöld lámpát adnának a bevándorlóknak, illetve megnyitnák az illegálisan érkezők előtt az olasz kikötőket. Egy hasonló döntés súlyos következményeket vonna maga után. A Liga elnöke, Matteo Salvini hadat üzent a bevándorláspárti demokratáknak és Conténak, aki a Liga és az azóta a demokratákkal összeállt Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormányzása idején kézjegyével látta el a bevándorlás megfékezéséről szóló törvényt.

„Készen állunk a népszavazáshoz szükséges egymillió aláírás összegyűjtésére, amenynyiben a PD megváltoztatja a biztonsági intézkedéseket, megfosztva a hatalomtól a polgármestereket és a rendfenntartó erőket, valamint újra beindítaná az illegális bevándorlás üzletágát” – közölte az ellenzéki politikus.

A határvédelem és a bevándorlás kérdése a kormányerők és az ellenzék újabb heves öszszecsapását vetíti előre, a migrációs hullám előtti kapunyitás a második Conte-kormány vesztét is jelentheti – vélik az olasz napilapok. A Salvini nevével fémjelzett migrációs biztonsági csomagot még 2018 novemberében hagyta jóvá a római parlament alsóháza 396 igennel és 99 elutasító szavazattal. A PD politikusai akkor fehér maszkban tiltakoztak, mivel embertelennek ítélték meg a szigorításokat. A demokraták valószínűleg csak az Emilia Romagna tartománybeli helyhatósági választások lezárultával tűznék napirendre a migrációs csomag felülvizsgálatát, mivel az negatívan befolyásolhatná Stefano Bonaccini demokrata jelölt eredményeit, és a Liga jelöltjének, Lucia Borgonzoninak kedvezne.

Conte a biztonsági csomag felülvizsgálatával a Hering-mozgalom vezetőinek is válaszol, akik a kikötők megnyitását és befogadáspolitikát követeltek a római San Giovanni téren megrendezett decemberi tüntetésükön.

Kapcsolódó írásaink