Külföld

Összebútorozik a Néppárt a Zöldekkel

Megszületett a koalíciós megállapodás a Sebastian Kurz vezette Néppárt és a Zöldek között Ausztriában, így lezárultak a több hónapja tartó kormányalakítási tárgyalások, értesült a Politico.

Összebútorozik a Néppárt a Zöldekkel
Sebastian Kurz, az Osztrák Néppárt vezetője
Fotó: AFP/JOE KLAMAR

Ausztriában még szeptember 29-én voltak előrehozott választások, amelyek nyertese az addig a Szabadságpárttal koalícióban kormányzó Néppárt lett, azonban a Kurz vezette formáció 37 százalékos támogatottsága nem volt elegendő a kormányalakításhoz.

Novemberben hivatalossá vált, hogy a klímavédelmi kérdéseket erőteljesen előtérbe helyező megmérettetésen az addigiakhoz képest megerősödött, összesen 14 százalékot szerző Zöldek hajlandóak egyezkedni a Néppárttal.

A tárgyalásokat néhány napja, a karácsonyra való tekintettel felfüggesztették, de most sikerült megállapodni a legfontosabb kérdésekben – az egyezséget azonban a Zöldek január elején esedékes kongresszusának még jóvá kell hagyni, tudta meg a Reuters.

„Az elmúlt napokban és hetekben folytatott intenzív tárgyalások eredményesek voltak, a célvonalon még nem haladtunk át, de a koalíció útjában álló nagy akadályokat mindkét fél elhárította” - mondta Kurz vasárnap a Salzburger Nachrichten osztrák napilapnak.

Az osztrák sajtó úgy tudja, hogy a legvitatottabb kérdések a két párt között a bevándorlásra és a költségvetés helyzetére vonatkoztak: a Zöldek egy környezetvédelmi intézkedésekre irányuló beruházási csomagot szorgalmaznak, Kurz pedig folytatni akarja a bevándorlással kapcsolatos keményvonalas politikát.

„Sok, látszólag leküzdhetetlen akadályt már legyőztünk. Néhány fontos kérdés még nyitott, azokat a következő napokban kell tisztázni” - mondta Werner Kogler a Zöld Párt vezetője.

A megállapodás szerint a Zöldek megkapják az infrastrukturális minisztériumot, amelynek keretében foglalkozhatnak a környezetvédelemmel és zöld ügyekkel is. Emellett a Zöldeké lesz az igazságügyi, szociális és egészségügyi, illetve kulturális minisztérium irányítása. A Néppárt kapja belügy, a külügy, a gazdaság, a pénzügyek, a védelem, az oktatás és az agrártárca irányítását, írja a Politico.

Kapcsolódó írásaink