Külföld

Félretájékoztatták az amerikai vezetők a közvéleményt Afganisztánt illetően

Pert nyert a The Washington Post

Amerikai vezető politikusok a nyilvánosság előtt azt hangoztatták, hogy az afganisztáni háborúban az amerikai erők „haladást értek el”, miközben tisztában voltak azzal, hogy a valóság ennek éppen az ellenkezője – derül ki azokból a bizalmas dokumentumokból, amelyeket három éves jogi csatározás után kapott meg a The Washington Post.

Az amerikai lap szerint Douglas Lute tábornok például 2015-ben leszögezte: „egyszerűen nem tudtuk, hogy mit csinálunk, hiányoztak az alapvető ismereteink Afganisztánról”. A tábornok a republikánus George W. Bush és a demokrata Barack Obama elnöksége idején is az afganisztáni háborúért felelős tanácsadó volt. „Úgy viselkedtünk, mint a gyarmattartók” – fogalmazott 2017-ben Barnett Rubin, az amerikai külügyminisztérium afganisztáni és pakisztáni különmegbízottjának stratégiai tanácsadója 2009 és 2013 között. A Pentagon hivatalos adatai szerint 2300 katona hunyt el és 20 589 sérült meg Afganisztánban.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom