Külföld

Harc a visszatérő rémálmunk ellen

Bizonyítani akarjuk a világnak, hogy szüksége van ránk – mondta Orbán Viktor Japánban

A magyarok helyet követelnek maguknak a nap alatt innovatív megoldásaikkal és művészeti alkotásaikkal – mondta Orbán Viktor Tokióban, a japán–magyar kapcsolatok felvételének 150 éves évfordulóján magyar művekből rendezett kiállítás megnyitóján.

Harc a visszatérő rémálmunk ellen
Kultúrával ünnepelni méltó két ilyen ősi kultúrnemzethez – mondta a kormányfő
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Magyar művekből rendezett kiállítást nyitott meg a tokiói szépművészeti múzeumban Orbán Viktor csütörtökön. Az eseményen Takamado Cuguko japán hercegnő kifejtette, máig jól emlékszik több mint tíz évvel ezelőtti magyarországi látogatására, és most ez a tárlat tovább erősíti a magyar–japán kapcsolatokat. A Kincsek Budapestről: európai és magyar mesterművek a budapesti Szépművészeti Múzeumból és a Magyar Nemzeti Galériából címmel megrendezett tárlat megnyitóján Orbán Viktor kormányfő hangsúlyozta: egy japán nehezen értené meg a magyarokat, mert Japán egy nagy nemzet, és egy japán biztosan azt gondolja, hogy japán ember mindig volt, van és lesz – közölte, és kiemelte: ezzel szemben a magyar egy kisebb nemzet, ezért visszatérő rémálmunk, hogy egyszer megjelenik a Jóisten Magyarországon, megkérdez minket, mivégre vagyunk a világon, és ha nem tudunk válaszolni, kihúz minket a nemzetek nagy könyvéből. Úgy vélte, a magyarok azért innovatívak, azért képesek olyan világszínvonalú alkotásokra, mint amilyeneket itt is látni, mert bizonyítaniuk kell, hogy a világnak szüksége van rájuk, a magyarok helyet követelnek maguknak a nap alatt. A magyar–japán diplomáciai kapcsolatok felvételének évfordulójáról elmondta: 150 év kerek évforduló, mi kultúrával ünneplünk, mert ez méltó két olyan ősi kultúrnemzethez, mint a magyar és a japán. „Isten óvja Japánt és a magyarokat” – zárta szavait.

A japán vállalatok a rendszerváltás után az elsők között bíztak Magyarországban, az első külföldi beruházók között voltak, és ezt sosem felejtjük el – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szintén Tokióban A japán–magyar gazdasági kapcsolatok 150 éve címmel rendezett befektetési szemináriumon. Szijjártó Péter kifejtette: hasonló fordulópont volt a magyar gazdaság történetében 2010, amikor megteremtették a magyar modellt. 170 japán vállalat 35 ezer magyar embernek ad munkát, és a japán cégek beruházásai abból a szempontból is igen jelentősek, hogy a magyar gazdaságban a kutatás-fejlesztés, a hozzáadott érték, a technológiai színvonal jelentősen emelkedik – mondta, hozzátéve: hat japán céggel kötött stratégiai megállapodást hazánk. Közölte, hogy az Eximbank létrehozott egy 1,2 milliárd dolláros hitelkeretet, amely a magyar–japán vállalatközi együttműködés finanszírozását szolgálja.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom