Külföld

Salvini visszaadná Róma méltóságát

Újabb bevándorláspárti civil szervezet támadja a volt olasz belügyminisztert, aki azt ígérte, ha újra kormányra kerül, ismét megállítja a migránshajókat

Folytatja a kampányolást Olaszországban Matteo Salvini, a bevándorlásellenes Liga elnöke. A volt belügyminisztert ismét több irányból támadják: feljelentették, és újabb tüntetést is szerveztek ellene.

Salvini visszaadná Róma méltóságát
Salvini és támogatói Rómában – a főváros és az ország vezetésére pályázik a Liga
Fotó: AFP/NurPhoto/Andrea Ronchini

Győzni fogunk Rómában, Lazio tartományban és kormányra kerülünk – tett ígéretet Matteo Salvini Liga-elnök pártja csütörtök esti római nagygyűlésen, amelynek szlogenje: „Segíts, hogy Róma újra főváros legyen.” A helyszín szimbolikus volt, az Italia nevű színház jelképezi ugyanis a párt hosszú távú terveit, Olaszország mielőbbi vezetését. Biztonságosabb, tisztább, méltóbb várost érdemelnek a rómaiak. A volt belügyminiszter az Öt Csillag Mozgalom (M5S) párt színeit viselő Virginia Raggit és a Demokrata Párt (PD) titkárát Nicola Zingarettit vonta felelősségre a főváros élhetetlen körülményeiért. Az eseményen a római polgárokra nehezedő terhekről, a közintézmények hosszadalmas bürokráciájáról, a közbiztonság csökkenéséről, a tömegközlekedés elégtelenségéről, a hulladékmegsemmisítés teljes hiányáról, a közutak veszélyes állapotáról esett szó. Salvini a város közutairól beszélve humorosan megjegyezte, hogy ha a klímaaktivista Greta Thunberg Rómába jönne, akkor az a veszély fenyegetné, hogy elmerül az aszfalton keletkezett hasadékok óriás tócsáiban. A közbiztonság szigorítása mellett az iszlám központok rendszeres ellenőrzését és a működési engedély nélküli romatelepeket is felszámolnák.

Az esten részt vettek az Olasz Testvérek (FdI) és a Forza Italia képviselői is. A jobbközép pártok közül jelenleg az FdI bír a legnagyobb számú képviselettel a fővárosi intézményekben.

A Liga vezére kampánynyitó beszédében nem árulta el, hogy kit indít a párt színeiben a főváros polgármesteri címére, csak annyit, hogy „felkészült és becsületes” politikus lesz.

Az elmúlt hónapok ügyészi támadásaival kapcsolatban Salvini elmondta, győzelemként ünnepelte a római bíróság döntését, de ezzel csöppet sincs lezárva az ügy. A felmentés napján édesanyja két újabb vádemelésről szóló értesítést vett át, a harc tehát tovább folytatódik, de ő „készen áll, szembenézni az ellene emelt vádakkal”. Luca Casarini, a Mediterranea olasz civil szervezet vezetője rágalmazással vádolja Salvinit, amiért sértő szavakkal illette őt a közösségi oldalán. Salvini erre így reagált: „Az ügyészségeknek nincs fontosabb dolguk, amivel foglalkozhatnának? Amint újra kormányon leszek, folytatni fogom, amit eddig tettem.”

Szombaton Firenzében egyébként több tízezer, magát „heringnek” nevező baloldali aktivista tüntetett Salvini ellen.

Luciana Lamborgese belügyminiszter egyébként új javaslatot tervez benyújtani, miszerint 20 millió euróval támogatná a civil szervezetek működését olyan afrikai országokban, amelyeket a leginkább fenyegeti az elvándorlás veszélye.

Babiš teljesen elfogadhatatlannak tartja a kvótákat
 

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Fotó: AFP

„A migrációról már nem fogok vitatkozni. Ezt a vitát 2018-ban határozottan elutasítottuk, és semmiféle engedményeket nem teszünk. Vége” – nyomatékosította Andrej Babiš cseh miniszterelnök (képünkön) a Právo című napilapnak nyilatkozva. A szombaton megjelent interjúban hangsúlyozta, „az illegális migráció teljes mértékben elfogadhatatlan, hasonlóan a kvóták felújításának és a migránsok újraelosztásának ötletéhez”. Babiš szerint a migrációt rendszerszintűen kell kezelni és „nem a csempészbandák támogatásával”, Európának pedig meg kell egyeznie Törökországgal a migránsok feltartóztatásáról szóló szerződés meghosszabbításáról.
(ŐM)

Ezrével térnek vissza a kitoloncoltak Németországba

Összesen 28 283 olyan, 2012 óta beutazott bevándorló tartózkodik jelenleg Németországban, akit kitoloncoltak, vagy önként elhagyta az országot, ennek ellenére visszatért, és legalább egy újabb menedékkérelmet terjesztett elő – írta vasárnapi számában a Welt am Sonntag. Október 30-i adatok szerint a menedékjoggal visszaélők jelentős többsége (22 050) eddig egy alkalommal tért vissza Németországba és terjesztett elő újabb menedékkérelmet. 4916 bevándorlónak viszont a jelenlegi a harmadik próbálkozása, 1023-nak pedig már a negyedik, sőt 294 esetben már legalább az ötödik. A lap arra is emlékeztetett, hogy 2010 és 2018 között 1,78 millió menedékkérő jött Németországba, a fentebb tárgyalt csoport tehát csak elenyésző részét alkotja az országba érkezőknek.
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink