Külföld

Ursula von der Leyen: A migráció kihívása nem fog eltűnni a jövőben

A migráció kihívása nem fog eltűnni a közeljövőben, ezért olyan tartós és közös megoldásokat kell találni, amelyek elfogadhatóak minden fél számára - jelentette ki az Európai Bizottság megválasztott elnöke szerdán Strasbourgban.

Ursula von der Leyen: A migráció kihívása nem fog eltűnni a jövőben
Ursula von der Leyen
Fotó: AFP

Ursula von der Leyen az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén bemutatta programját és csapata tagjait, és beszédében kitért a bevándorlás kérdésére is.

Biztosítani kell az itt maradók integrációját, ahogy a jogosulatlan kérelmezők visszaküldését is. Meg kell törni az embercsempész-hálózatok üzleti modelljét, meg kell egyezni a dublini menekültügyi rendszer reformjáról, valamint erősíteni kell a külső határok védelmét, és támogatni kell a migrációs származási és tranzitállamokat - közölte.

„Európa mindig menedéket fog nyújtani azok számára, akik nemzetközi védelemre szorulnak” - mondta.

Létkérdésnek nevezte a klímaváltozás elleni küzdelmet az Európai Bizottság megválasztott elnöke. Európának kötelessége vezető szerepet vállalni e téren, és ehhez a lehetőségei is megvannak - jelentette ki Ursula von der Leyen. „Nincs egyetlen percünk sem, amelyet elvesztegethetünk” - közölte.

Kiemelte, hogy a klímasemlegesség eléréshez az ipari, széntermelő, nagy szén-dioxid-kibocsátású régiók gazdaságának támogatására van szükség.

Hozzátette, mandátuma első száz napjában átfogó tervezettel fognak előállni a zöld átmenetről.

Nem szabad megalkudni a jogállamiság ügyében, annak érvényesülnie kell az Európai Unió minden egyes tagországában - szögezte le az Európai Bizottság megválasztott elnöke.

Ursula von der Leyen az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén bemutatta programját és csapatát.

Rámutatott arra, hogy a jogállamiság a közösség alapja, ezért a brüsszeli testület a következő öt évben nem fog vonakodni a szükséges intézkedések megtételétől annak védelme érdekében, ugyanakkor minden tagállamnak azonos elbánásban kell részesülnie.

Érintette egyebek mellett az Egyesült Királyság kiválását is, és kijelentette, ő mindig is a brit tagság támogatója lesz.

A képviselők délben szavaznak az új összetételű biztosi testület jóváhagyásáról.

Századvég: Megszavazza az EP az új biztosi testületet

A Századvég vezető külpolitikai elemzője szerint az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén jóváhagyják az Európai Bizottság új összetételét.

Halkó Petra csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán elmondta, a Néppárt és a szociáldemokraták valószínűleg igennel fognak szavazni, a zöldek tartózkodnak majd, míg a liberálisok részéről vannak „aggodalomra” okot adó hangok.

Az elemző kitért arra is, Ursula von der Leyen, a brüsszeli testület megválasztott elnöke nagy hangsúlyt fektet majd a digitális, illetve a zöld Európa létrehozására. Fontos számára továbbá a gazdaság erősítése, hogy az unió visszanyerje versenyképességét.

Halkó Petra úgy fogalmazott, az Európai Uniónak most kulcsfontosságú, hogy megerősödjön minden szempontból, hogy visszaszerezhesse geopolitikai befolyását.

Kapcsolódó írásaink